NASTAVLJAJU SE KRVAVE BORBE U NAGORNO-KARABAHU: Jermenska vojska optužila Azerbejdžan da koristi kasetne bombe (VIDEO)
Foto: Profimedia/AFP PHOTO/Armenian Defence Ministry

RAT NA KAVKAZU

NASTAVLJAJU SE KRVAVE BORBE U NAGORNO-KARABAHU: Jermenska vojska optužila Azerbejdžan da koristi kasetne bombe (VIDEO)

Planeta -

U Karabahu se jutros vode žestoke borbe, azerbejdžanska vojska zauzela je niz strateških kota na liniji dodira, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

„Počev od noći 2. oktobra, rano ujutro se nastavljaju žestoke borbe. Nastavljene su vojne operacije. Oružane snage Azerbejdžana zauzele su brojne strateške kote u pravcu Agderina, oko Madagiza, i kontrolišu ih“, saopštilo je Ministarstvo.

Merkel: EU lideri za što skoriji prekid vatre u Nagorno-Karabahu

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Briselu da evropski lideri smatraju da je potrebno što pre potrebno uspostaviti prekid vatre u regionu Nagorno-Karbaha.

Merkel je, nakon sastanka lidera EU, rekla da je razgovarano o rasplamsavanju borbi između Azerbejdžana i snaga etničkih Jermena u regionu Nagorno-Karabaha.

Ona je istakla da je prekid vatre jedini način da se mirno razgovara o rešenju tog komplikovanog problema.

Ranjeni novinari prebačeni iz Nagorno-Karabaha u Francusku

Novinari francuskog "Monda", koji su ranjeni tokom sukoba u Nagorno-Karabahu, vratili su se u Francusku, saopštila je portparolka jermenskog Ministarstva spoljnih poslova Ana Nagdalijan.

"Francuski novinari odleteli su kući francuskim specijalnim letom", rekla je Nagdalijanova Sputnjiku.

Prethodno je agencija Frans pres javila, pozivajući se na francusko Ministarstvo spoljnih poslova, da je u toku evakuacija ranjenih novinara iz glavnog grada Nagorno-Karabaha Stepanakerta.

"Oni su napustili Stepanakert i nalaze se u procesu evakuacije", saopštilo je Ministarstvo.

Vojska Jermenije dovedena u punu borbenu gotovost

Vojne jedinice Jermenije stavljene su u punu borbenu gotovost, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane ove zemlje.

„U uslovima ratnog stanja, vojne jedinice Jermenije stavljene su u punu borbenu gotovost. U kasarnama su postavljeni prihvatni punktovi za ljudstvo i tehniku. Jedinice su opremljene i zauzimaju odbrambena područja“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Karabah zapretio „srazmernim odgovorom“ Azerbejdžanu nakon napada na Stepanakert

Portparol predsednika nepriznatog Nagorno-Karabaha Vagram Pogosjan zapretio je Azerbejdžanu „srazmernim odgovorom“ nakon napada na prestonicu Stepanakert.

„Uslediće proporcionalan odgovor, za koji će svu odgovornost snositi porodica predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva“, napisao se Pogosjan na Fejsbuku.

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da su azerbejdžanske trupe izvršile su napad na Stepanakert i da u gradu ima mnogo ranjenih civila i oštećenih zgrada.

Karabah: Uništen azerbejdžanski tenk

Armija odbrane Karabaha saopštila je da je uništila oklopnu tehniku neprijatelja. U pitanju je tenk T-90, saopštio je portparol Ministarstva odbrane zemlje Arcrun Ovanisjan.

„Evo ga T-90. Momci su ga lako pogodili. Nažalost, nisam mogao da priđem bliže, pošto su pucali“, napisao je Ovanisjan na Fejsbuku.

Սա էլ Տ-90-ը։ Տղերքը հեշտ էլ խփել են։ Շատ մոտիկ չկարողացա գնալ ցավոք, կրակում էին։

Posted by Արծրուն Հովհաննիսյան on Friday, 2 October 2020

Jermenija: Azerbejdžanska vojska napala Stepanakert

Azerbejdžanske trupe izvršile su napad na Stepanakert, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan.

„Gađaju Stepanakert“, napisao je Ovanisjan na Fejsbuku, ali nije precizirao iz kakvih sredstava se vodi napad.

On je dodao da u gradu ima mnogo ranjenih civila i oštećenih zgrada.

Jermenska vojska optužila Azerbejdžan da koristi kasetne bombe u Nagorno-Karabahu

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan saopštio je da Azerbejdžan tokom sukoba u Nagorno-Karabahu koristi kasetne bombe.

„Koriste kasetne bombe, a ovo su tragovi“, napisao je Ovanisjan na Fejsbuku.

Oboren još jedan azerbejdžanski avion u Nagorno-Karabahu

Sistemi protivvazdušne odbrane Nagorno-Karabaha oborili su danas avion azerbejdžanskog vazduhoplovstva, napisala je na svom Fejsbuk nalogu portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

"Jermenski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su avion protivnika u jugoistočnom pravcu Artsaka (Nagorno-Karabaha) oko 12:15 i dve bespilotne letelice u severnom smeru", napomenula je ona, preneo je TAS S.

"U toku su borbe na različitim pravcima fronta, uništeno je vojno osoblje i oružje protivnika, posebno tenkovi", istakla je Stepanjanova.

Jermensko Ministarstvo je jutros izvestilo je da su avion i bespilotna letelica azerbejdžanskih vazdušnih snaga oboreni u pravcu severoistoka.

Jermenija spremna na razgovore s Minskom grupom

Jermenija je spremna da sarađuje sa Minskom grupom OEBS-a na obnavljanju prekida vatre u Nagorno-Karabahu, saopštilo je jermensko ministarstvo spoljnih poslova.

"Jermenija nastavlja da podržava mirno rešavanje sukoba oko Nagorno-Karabaha. Nastavićemo da se odlučno odupiremo agresiji na Arcah, ali ćemo istovremeno biti spremni da sarađujemo sa kopredsedavajućima Minske grupe OEBS-a na obnavljanju režima prekida vatre uspostavljenog 1994-1995", navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Jermenije.

Kako je istaknuto, Jerevan dosledno odbacuje i osuđuje upotrebu ili pretnju silom, kao i umešanost Turske u borbena dejstva protiv Jermenije i Karabaha, prenosi agencija RIA Novosti.

Makron:Više od 300 islamista stiglo u Karabah preko Turske

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je njegova zemlja potvrdila da je više od 300 radikalnih islamista stiglo iz Sirije, preko turskog Gazijantepa, u zonu sukoba u Nagorno-Karabahu.

"Ponašanje Turske nije dostojno jedne države članice NATO i smatramo da su takve akcije potpuno neprihvatljive. U ovom slučaju, crvena linija je već pređena", rekao je Makron, obraćajući se novinarima nakon prvog dana samita EU u Briselu.

On je objasnio da je više od 300 sirijskih islamističkih militanata izvedeno iz zone Alepa i potom raspoređeno u konfliktnoj zoni Nagorno-Karabaha preko turskog Gazijantepa kako bi učestvovali u neprijateljskim akcijama na strani Azerbejdžana.

"Ovo je potvrđena činjenica, ti ljudi su identifikovani i praćeni i svi su povezani sa terorističkom organizacijom Islamskom državom", rekao je Makron, prenosi TAS S.

Jermenija pokušava da prebaci ranjene francuske novinare u Jerevan

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Jermenije Ana Nagdala saopštila je Sputnjiku da se radi na prebacivanju francuskih novinara, koji su juče ranjeni tokom borbi u Nagorno-Karabahu, u Jerevan.

„Radi se na tome da se ranjeni francuski novinari prebace u Jerevan“, saopštila je portparolka, ne navodeći druge detalje.

Premijer Jermenije: Iz Nagorno-Karabaha se moraju proterati sirijski plaćenici

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan je tokom telefonskog razgovora sa savetnikom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robertom O' Brajanom izjavio da je neophodno proterati sirijske plaćenike iz zone sukoba u Nagorno-Karabahu, saopštila je pres-služba jermenske vlade.

„Tokom razgovora, Pašinjan je govorio o umešanosti Turske u borbena dejstva i tome da je Turska rasporedila sirijske plaćenike i teroriste u Azerbejdžanu. Premijer je istakao da je neophodno proterati plaćenike i teroriste iz regiona, bez čega je prekid vatre nemoguć“, navodi se na sajtu vlade. Kako se navodi, O'Brajan je istakao da je američka strana veoma zabrinuta zbog situacije u Južnom Kavkazu i potvrdio je da su SAD zainteresovane za hitni prekid vatre i uspostavljanje stabilnosti.

„O'Brajan je istakao da ne postoji vojno rešenje za sukob i potvrdio stav koji je izneo predsednik SAD u zajedničkom saopštenju sa predsednikom Putinom i Makronom“, navodi se u saopštenju.

EU poziva na prekid nasilja u Karabahu

Evropska unija poziva na hitan prekid eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu i povratak na politički dijalog, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel nakon prvog dana samita Evropske unije.

„Pozivamo na trenutni prekid borbenih dejstava, preduzimamo sve zajedničke napore sa drugim međunarodnim snagama za obnavljanje političkog dijaloga u okviru Minske grupe OEBS-a. To je jedini način da se zaustavi nasilje“, rekao je Mišel. Odgovarajući na pitanje novinara o ulozi Turske u ovom sukobu, Mišel je naglasio:

„Želimo da svi igraju konstruktivniju i pozitivniju ulogu koja bi pomogla da se smanje napetosti. Takođe pozivamo na okončanje stranog mešanja, koje ne pomaže u razrešavanju situacije, već je čini komplikovanijom“.

Pašanjin: Jermenija oborila četiri azerbejdžanska drona

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je u četvrtak uveče da su jermenske snage uništile četiri protivnička drona iznad Jermenije.

On je ranije rekao da su iznad dve oblasti uočene četiri bespilotne letelice i da su jermenske snage uništile tri, usredsredivši se potom na neutralizaciju i četvrtog.

"I četvrti dron je uništen", napisao je sinoć Pašinjan na Fejsbuku.

Prethodno je portparolka Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan rekla da je jedna osoba poginula, a dve ranjene u napadu azerbejdžanskog drona na jermensko selo Mec Masrik, nedaleko od autoputa koji povezuje Jermeniju sa Nagorno-Karabahom, prenosi Sputnjik.

"Neprijatelj je upotrebio artiljeriju u pravcu sela Šatvan jermenske Gegarkunikske oblasti, a udarni dron je ispalila raketu na selo Mec Masrik, usled čega je poginuo muškarac 1967. godište, a dva civila su ranjena", napisala je ona na Fejsbuku.

Pašinjan: Minska grupa da pomogne u obustavljanju vatre

Jermenski predsednik Nikol Pašinjan izjavio je danas da se nada da će Minska grupa OEBS-a pomoći u prevazilaženju trenutne situacije u regionu Nagorno-Karabah.

On je u intervjuu za francuski Figaro rekao da je Minska grupa jedini format za pregovore koji danas postoji i dodao da su predsednici Rusije i Francuske poslali snažnu poruku, prenosi Tas s.

"Čekamo aktivno učešće međunarodne zajednice u naporima da se zaustavi agresija. U ovom trenutnu suprotna strana ne pokazuje ni najmanju nameru da obustavi neprijteljstva", rekao je Pašinjan.

Istovremeno, Pašinjan je zatražio da se obustavi članstvo Turske u Minskoj grupi, osnovanoj 1992. godine radi mirovnih pregovora u spornom regionu.

"Tursko učešće u Minskoj grupi mora da se suspenduje jer ta zemlja demonstrira pristrasan i ratoboran pristup. Zato više ne može da bude pregovrač", rekao je on.

Azerbejdžan: Jermenija pretrpela velike gubitke

Portparol azerbejdžanskog Ministarstva odbrane, potpukovnik Anar Ejvazov, tvrdi da su jermenske oružane snage petog dana sukoba oko Nagorno Karabaha pretrpele velike gubitke.

"Jermenske oružane snage prinuđene su da se povlače u raznim pravcima", rekao je u četvrtak Ejvazov na brifingu.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je juče saopštilo da je tokom kontraofanzive azerbejdžanskih oružanih snaga od 27. septembra onesposobljeno do 200 tenkova, više od 228 artiljerijskog oruđa, 300 sistema protivvazdušne odbrane, šest komandno-kontrolnih punktova, pet skladišta municije i jedan sistem protivvavionski rakterni kompleks S-300 jermenskih oružanih snaga.

Prethodno je vicepremijer Jermenije Tigran Avinjan tvrdio da je tokom petodnevnih borbi u Nagorno Karabahu poginulo 1.280 azerbejdžanskih vojnika, a da je ranjeno 2.700.

Azerbejdžan granatirao Jermeniju, poginuo civil, dva ranjena

Jedan civil je poginuo, a dva su povređena kada su azerbejdžanske oružane snage u četvrtak uveče granatirale teritoriju Jermenije, saopštila je portparol jermenskog ministarstva odbrane Susan Stepanijan.

"Neprijatelj je koristio artiljeriju u zoni sela Šatvan u blizini grada Vardenis. Ispaljen je i projektil iz drona na selo Mets-Masrik", navela je Stapanijan.

Saopštila je da je u napadu poginuo civil po imenu Gevorg Vardanijan, a da su povređena još dva civila, prenosi Tas s.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je 27. septembra kada su počele borbe na spornoj teritoriji. I Azerbejdžan i Jermenija proglasili su ratno stanje i uveli mobilizaciju.

Eskalacija sukoba u Nagorno-Karabahu

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Dve strane se međusobno optužuju za iniciranje sukoba. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji razgraničenja u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika. Prema izjavama Ministarstva odbrane Jermenije, Karabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima. Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha.

U nepriznatoj republici Nagorno-Karabah saopštili su da je nekoliko mesta, uključujući i glavni grad Stepanakert, podvrgnuto artiljerijskoj paljbi. Vlasti su proglasile vanredno stanje i mobilizaciju u Karabahu.

Jermenija je takođe proglasila ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Ranije su lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske – kopredsedavajućih zemalja Minske grupe OEBS-a – pozvali na hitan prekid borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Predsednici Vladimir Putin, Donald Tramp i Emanuel Makron pozvali su Jerevan i Baku da se obavežu da će nastaviti bezuslovne pregovore.

Kurir.rs/Tanjug/Sputnjik

Foto: Profimedia/AFP PHOTO/Armenian Defence Ministry

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track