KORONA NASTAVLJA DA BUKTI: U Indiji preko 100.000 preminulih, u SAD još 47.046 zaraženih, u Libanu karantin u 111 gradova i sela
Foto: EPA / Jagadeesh NV

dramatično

KORONA NASTAVLJA DA BUKTI: U Indiji preko 100.000 preminulih, u SAD još 47.046 zaraženih, u Libanu karantin u 111 gradova i sela

Planeta -

Indijsko ministarstvo zdravlja prijavilo je 1.069 novih smrtnih slučajeva od posledica kovid-19, čime je ukupan broj preminulih od ove bolesti u Indiji uvećan na 100.842.

Korona virusom zaraženo je još 79.476 ljudi, a od početka pandemije preko 6,4 miliona.

AP prenosi da broj preminulih od posledica kovid-19 u Indiji čini deset odsto svih smrtnih slučajeva od ove bolesti koji su do sada prijavljeni u svetu. Indija se po broju preminulih od bolesti izazvane korona virusom nalazi na trećem mestu u svetu, iza SAD i Brazila.

Stručnjaci tvrde da je stvaran broj preminulih od kovid-19 u Indiji sigurno veći nego što zvanični podaci pokazuju. Oni ističu da je u mnogim slučajevima smrtni ishod pripisivan drugim uzrocima, naročito u prvim danima pandemije, kada je obim testiranja na korona virus bio jako mali.

Stvaran broj umrlih od kovid-19 u Indiji dodatno dovodi u pitanje loša evidencija podataka o smrtnosti u ovoj zemlji.

Vlada Indije kritikovana je zbog upravljanja pandemijom i zbog toga što je vrlo malo učinila za oporavak ekonomije.

LIBAN

U Libanu je uveden karantin u 111 gradova i sela širom zemlje, u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Odlazeći ministar unutrašnjih poslova Muhamed Fahmi saopštio je da će ta mera stupiti na snagu u nedelju ujutru i važiti do 12. oktobra, prenosi Al Džazira.

U Libanu, koji ima oko pet miliona stanovnika, od početka pandemije potvrđeno je više od 40. 000 slučajeva zaraze korona virusom, a preminule su 374 osobe.

Svetska zdravstvena organizacija je ove nedelje saopštila da je popunjenost odeljenja intenzivne nege dostigla 84 odsto.

U naredbi odlazećeg ministra navedeni su gradovi i sela na severu, jugu, centralnom i istočnom delu Libana, kao i u predgrađa Bejruta koji će biti izolovani i dodaje da će sve državne i privatne institucije biti zatvorene u tom periodu.

Sva okupljanja će biti otkazana, a Ministarstvo unutrašnjih poslova će sarađivati sa lokalnim verskim zvaničnicima da bi bile zatvorene bogomolje.

Ministar je rekao da ostaje na snazi policijski čas širom zemlje koji počinje u jedan sat posle ponoći i traje do izlaska sunca.

Liban, koji je suočen sa ozbiljnom ekonomskom krizom, bio je među zemljama koje su na početku pandemije uspešno sprečavale širenje korona virusa.

Međutim, broj slučajeva infekcije korona vriusom je povećan od kada je jedini međunarodni aerodrom otvoren početkom jula i kada su ublažene restriktivne mere.

Broj zaraženih je naglo povećan posle razorne eksplozije u bejrutskoj luci 4. avgusta, u kojoj je poginulo 195 ljudi, a ranjeno njih oko 6.000.

SAD

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) saopštio je da je u SAD registrovano 7.250.465 slučajeva korona virusa, a samo juce broj obolelih porastao je za 47.046.

Ukupno je do sada u SAD preminulo 207.302 osobe od posledica kovidom-19, a juče je život izgubilo 900 obolelih, prenose agencije.

Među novoobolelima od korona virusa u SAD su i američki predsednik Donald Tramp i njegova supruga Melanija.

ŠPANIJA

Španska vlada uvela je mere delimičnog karantina u Madridu, u pokušaju da kontroliše najozbiljniji drugi talas pandemije u Evropi.

Više od tri miliona stanovnika Madrida će od ovog vikenda moći da napušta delove grada u kojima žive samo u hitnim slučajevima. Kafići i restorani moći će da budu otvoreni do 22 časa, dok će najviše šest ljudi smeti da se sastane u bilo kom okruženju, piše BBC.

Gradske vlasti bile su protiv uvođenja ovih mera, koje su stupile na snagu u još devet gradova u blizini prestonice.

Bolnice širom Madrida ponovo su pune pacijenata obolelih od kovid-19, kao i odeljenja intenzivne nege, dok se zemlja suočava s drugim talasom pandemije najozbiljnijim u Evropi.

Prema poslednjim podacima sa sajta Worldometers, u Španiji je od početka pandemije potvrđeno preko 810.000 slučajeva kovid-19 i više od 32.000 smrtnih slučajeva od posledica ove bolesti.

GRČKA

U Grčkoj je juče registrovano rekordnih 460 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je pet osoba.

Više od polovine novozaraženih je iz Atine, prenosi Katimerini.

Čak 114 novoobolelih su radnici jedne fabrike za konzerviranje hrane koja je zatvorena, navodi AP.

Od početka epidemije zaraženo je 19.346, a preminulo 398.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track