ŽESTOKE BORBE U NAGORNO-KARABAHU: Oborena 3 azerbejdžanska aviona, Merkelova traži humanitarno primirje, raste broj žrtava
Foto: Profimedia/AFP PHOTO/Armenian Defence Ministry

SUKOBI I DALJE TRAJU

ŽESTOKE BORBE U NAGORNO-KARABAHU: Oborena 3 azerbejdžanska aviona, Merkelova traži humanitarno primirje, raste broj žrtava

Planeta -

Portparolka Ministarstva odbrane Jermenija Šušan Stepanjan izjavila je da su borbe u Nagorno-Karabahu nastavljene i danas, da je razmena vatre zabeležena duž celog fronta, doduše nešto slabijeg intenziteta, iako se koriste i artiljerijske baterije.

RIA: Azerbejdžanske snage ubile 18, ranile više od 90 civila

Azerbejdžanske snage su u toku prošle nedelje u Nagorno-Karabahu ubile 18, a ranile preko 90 civila, javlja ruska agencija RIA Novosti, pozivajući se na izjave zvaničnika iz tog regiona.

Glavne borbe u Nagorno-Karabahu počele su prošle nedelje i dostigle najgori nivo od devedestih godina prošlog veka, kada je oko 30.000 ljudi izgubilo život, podseća Rojters.

foto: Profimedia

Alijev: Prekid vatre samo jermensko povlačenje trupa

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je izjavio da će se složiti sa prekidom vatre ukoliko Jermenija obeća da će povući svoje trupe iz Narogno-Karabaha.

"Naš uslov za prekid vatre je da Jermenija predloži privremenu agendu o povlačenju trupa iz okupiranih azerbejdžanskih teritorija u Nagorno-Karabahu, koja ne bi bila iskazana samo rečima, već sprovedena u delima, (sa detaljima) o tome koje bi teritorije bile oslobođene kojim danima", izjavio je azerbejdžanski predsednik za Al-Arabiju.

foto: AP

Alijev je dodao da se Azerbejdžan slaže da problem sa Jermenijom mora da bude rešen putem dijaloga, ali da za tako nešto mora da postoji osnova.

Crkva kao sklonište od raketa

Građani glavnog grada Nagorno-Karabaha utiočište od raketa, uglavnom žene sa decom, potražili su u kripti crkve Svete Bogorodice u centru grada. Više o tome pročitajte OVDE.

foto: Youtube prtscr / ArmeniaNow

Lavrov: Hitno prekinuti vatru, Moskva nudi pomoć!

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pozvao je na momentalni prekid vatre i rekao da je Moskva spremna da pomogne u traženju izlaza iz konflikta preko OEBS-a.

foto: Profimedia / Sputnik

Lavrov je takođe svom kolegi iz Jermenije rekao da je Rusija zabrinuta zbog porasta žrtava sukoba.

Azerbejdžan je saopštio da su jeremnske snage gađale grad Ganju i da je u napdu stradao jedan civil, a četvoro ranjeno i zapretili da će uzvratiti uništavanjem vojnih ciljeva u Jermeniji.

Merkelova traži humanitarno primirje

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjasnila se danas za humanitarno primirje u sukobu Jermenije i Azerbejdžana kako bi se povređeni vojnici mogli izbaviti sa ratišta.

Merkelova je danas, u telefonskom razgovoru sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom razgovarala o aktuelnom sukobu, prenela je portparolka nemačke vlade Ulrike Demer.

Kancelarka je izrazila zabrinutost zbog sukoba i rastućeg broja žrtava.

Podvukla je da sve strane treba pod hitno da obustave naoružana dejstva i započnu pregovore.

Istakla je da s tim u vezi podržava izjavu kopredsedavajućeg Minks grupe od 1.oktoba.

Portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan izjavila je da su snage Karabaha oborile tri aviona azerbejdžanskog vazduhoplovstva.

„Otprilike u 12 časova (10 po srednjovevropskom vremenu) jedinice Armije odbrane Karabaha oborile su na južnom pravcu linije razdvajanja tri aviona i uništile dva neprijateljska tenka“, napisala je ona na Fejsbuku.

#ՊԲ Ժամը 12:00-ի սահմանում ՊԲ ստորաբաժանումները հարավային ուղղությամբ խոցել են հակառակորդի երեք ինքնաթիռ, երկու...

Posted by Shushan Stepanyan on Sunday, 4 October 2020

Azerbejdžanska vojska preduzima sve moguće mere kako bi onesposobila oružane snage Jermenije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana i objavilo video snimke uništavanja jermenske vojne tehnike.

Kako se navodi, nakon što je jermenska vojska oko šest sati ujutru po lokalnom vremenu izvela gađanja po položajima Azerbejdžana, usledio je kontranapad duž cele linije fronta.

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan saopštio je da je Azerbejdžan ponovo otvorio vatru po glavnom gradu nepriznate republike Nagorno-Karabah, te da u napadima ima i povređenih civila.

„Pokrenuto je novo granatiranje Stepanakerta, uništeni su objekti, a ima i ranjenih civila“; napisao je on na svom Fejsbuk nalogu.

Inače, Azerbejdžan je od rane zore počeo da granatira Stepanakert, a kako su ranije izvestili lokalni mediji, u centru grada mogle su da se čuju serije eksplozija.

Jermenska strana uzvratila kontranapadom

Vlasti Karabaha saopštile su da je nakon granatiranja Stepanakerta jermenska strana uzvratila kontranapadom po vojnim objektima Azerbejdžana, kao i da je tom prilikom uništen vojni aerodrom u Gjandžeu.

Istovremeno, azerbejdžanske vlasti potvrdile su da je jermenska strana gađala grad Gjandže, ali da je pogodila civilne objekte.

Serija eksplozija u centru Stepankareta

Serija eksplozija odjeknula je u centru Stepanakerta, prenosi reporter agencije „RIA Novosti“ iz prestonice samoproglašene republike Nagorno-Karabah.

Kako je rekao, nakon svake detonacije moglo je da se čuje prateći zvuk rušenja zgrade.

Reporter, međutim, nije precizirao o kakvim objektima je reč i da li u napadu ima stradalih civila.

Pljušte optužbe

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana optužilo je jermensku stranu da je gađala gradove Terter i Goradiz koji se nalaze nedaleko od linije razgraničenja sa Nagorno-Karabahom.

Za sada nije precizirano da li je tokom granatiranja naneta bilo kakva materijalna šteta, kao ni da li ima poginulih ili povređenih.

Istovremeno, zvanični Baku je upozorio jermensku stranu da će povodom ovog incidenta biti preduzeta adekvatna mera.

Raketirani ciljevi na jugozapadu Azerbejdžana

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je danas da je jermenska artiljerija iz grada Stepanakerta u Nagorno Karabahu raketirala dva pogranična grada u Azerbejdžanu - Terter i Goradiz.

Ministarstvo odbrane u Bakuu saopštilo je da azerbejdžanska armija uzvraća na jutrošnje raketne napade jermenske artiljerije, izvestio je TAS.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana: Nanet ozbiljan udarac vojsci Nagorno-Karbaha

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je tokom noći nanet ozbiljan udarac vojsci Nagorno-Karbaha duž cele linije fronta, kao i da su oslobođeni gradovi Sugovušan i Tališ. Prema navodima azerbejdžanskog vojnog resora, uništena su četiri tenka 77. bataljona oružanih snaga Jermenije, a tri tenka su zaplenjena.

Iako nije precizirano koliko je pripadnika vojske Karabaha likvidirano, iz azerbejdžanskog Ministarstva tvrde da su gubici „mnogobrojni“.

Bilans poginulih i ranjenih

Vojska Nagorno-Karabaha objavila je bilans o gubicima azerbejdžanske strane tokom jučerašnjeg dana u kome je navedeno da je likvidirano oko 450 vojnika i ranjeno 900 ljudi. Pored toga, kako se navodi, uništene su tri jedinice raketnih sistema „Smerč“, 45 oklopnih jedinica koje su učestvovale u borbama i još 90 jedinica koje nisu.

Kada je reč o vazdušnim snagama Azerbejdžana, navodi vojska Karabaha, oborena su tri azerbejdžanska aviona, jedan helikopter i 10 bespilotnih letelica.

Jermenija objavila snimak posledica granatiranja Stepanakert

Jermensko ministarstvo odbrane objavilo je na Fejsbuku video snimak posledica granatiranja koje su izvele snage Azerbejdža na Stepanakert, glavni grad samoproglašene republike Nagorno-Karabah.

Na snimku se vide krateri posle eksplozije granata, ruševine zgrada, automobili zatrpani ruševinama.

Ranije je objavljeno da žene i deca napuštaju Stepanakert zbog granatiranja. Gotovo svi stanovnici napustili su gradove Karabaha koji se nalaze na linije kontakta sa oružanim snagama Azerbejdžana, prenosi agencija RIA Novosti.

Kurir.rs/Sputnjik/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track