JERMENSKI PREMIJER UPOZORAVA: Ova država šalje drogirane plaćenike u Azerbejdžan, hoće da izgrade sultanat u regionu!
Foto: ARMENIAN GOVERNMENT PRESS OFFICE

pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje

JERMENSKI PREMIJER UPOZORAVA: Ova država šalje drogirane plaćenike u Azerbejdžan, hoće da izgrade sultanat u regionu!

Planeta -

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izneo je teške optužbe na račun Turske.

U intervjuu za nemački Velt izjavio je da ima dokaze da Azerbejdžan dobija vojnu pomoć od te zemlje.

"Imamo dokaze. Rusija, Francuska i Iran već su potvrdili da turska vojska učestvje u velikoj ofanzivi protiv Arcaha (Nagorno-Karabaha), koja je počela 27. septembra. Visoki turski funkcioneri javno su priznali da podržavaju Azerbejdžan, i to ne samo u političkom i diplomatskom smislu, već i na bojnom polju, koristeći dronove i turske avione F-16, kojima bombarduju civilna područja u Nagorno-Karabahu", rekao je Pašinjan.

On je upozorio međunarodnu zajednicu, a naročito američku javnost, da se avioni F-16, proizvedeni u SAD, koriste u ovom sukobu za ubijanje Jermena. Kako je rekao, postoje dokazi da turski vojni komandanti direktno učestvuju u vođenju ofanzive, a Ankara je snabdela Baku vojnim avionima, oružjem i vojnim savetima.

"Znamo da je Turska obučila hiljade plaćenika i terorista i dovela iz područja koja je okupirala na severu Sirije. Ti plaćenici i teroristi se sada bore protiv Jermena. Mnogi od njih čak ne znaju zašto ih Turska šalje u Azerbejdžan. Lažnim obećanjima su ih doveli, a to su shvatili stigavši ovamo", rekao je Pašinjan.

On je dodao da „znamo da ti teroristi koriste droge“. U džepovima njihovih uniformi navodno su nađeni špricevi i omamljujuća sredstva, što bi, kako je rekao, „moglo da objasni zašto 30 odsto poginulih na strani Azerbejdžana upravo čine strani plaćenici“

Pašinjan je „apsolutno“ siguran da je Turska odgovorna za eskalaciju situacije u Nagorno-Karabahu.

foto: Profimedia/AFP PHOTO / Azerbaijani Defence Ministry

"Zajedničke vojne vežbe Turske i Azerbejdžana, održane još u avgustu, u suštini još nisu završene. Činjenica je da je ovaj napad na Nagorno-Karabah sledeća faza operacije. Posle priprema u avgustu, odlučili su da započnu ofanzivu, pa samim tim moraju odgovarati za eskalaciju", rekao je Pašinjan.

Posle prvog napada i poraza koji je usledio na jermenskoj granici u julu, Azerbejdžan je potražio pomoć Turske i očigledno je da Ankara u mnogim odlučujućim pitanjima donosi odluke, rekao je Pašinjan.

"Njihov cilj je da promene ravnotežu snaga u ovom regionu u sopstvenu korist", dodao je.

On je rekao da Turska želi da poveća uticaj na jugu Kavkaza, te da joj je san da „izgradi imperiju u stilu sultanata“, pri čemu „bira put koji bi mogao da zapali ceo region“.

foto: EPA

Pašinjan je rekao da uopšte nije siguran da Azerbejdžan „na bilo koji način kontroliše teroriste koji se bore na njihovoj strani“.

"Prema informacijama naših obaveštajnih službi, plaćenici u pojedinim selima u Azerbejdžanu jednostavno ulaze u prodavnice, zabranjuju prodaju alkohola i traže da se poštuje šerijat", rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, jedini mogući okvir pregovora je preko grupe OEBS-Minsk.

"Turska, koja negira prošlost, ponovo je na putu da izvrši genocid. Svet mora da sazna šta se ovde događa, a međunarodna zajednica brzo da se umeša i spreči da se nasilje dalje širi. Ako to ne urade, ceo južni Kavkaz osetiće posledice ovog sukoba", upozorio je Pašinjan.

Kurir.rs/Velt

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track