NAPETO U KIRGISTANU: Predsednik pozvao opoziciju da zaustavi proteste, naredio policiji da ne koristi vatreno oružje (VIDEO)
Foto: Profimedia/Abylai Saralayev/TASS

haos na ulicama

NAPETO U KIRGISTANU: Predsednik pozvao opoziciju da zaustavi proteste, naredio policiji da ne koristi vatreno oružje (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Kirgistana Soronbaj Ženbekov pozvao je opoziciju da zaustavi proteste i rekao da je snagama bezbednosti naredio da ne upotrebljavaju vatreno oružje.

Kako Rojters prenosi, Ženbekov je potvrdio svoju spremnost da poništi rezultate spornih parlamentarnih izbora.

Kirgistanski predsednik Soronbaj Ženbekov je u saopštenju naveo da akcije demonstranata, koji su zauzeli zgradu vlade i sedišta bezbednosnih snaga, predstavljaju pokušaj preuzimanja vlasti na ilegalan način od strane nekih političkih sila.

Demonstranti osporavaju rezultate parlamentarnih izbora u Kirgistanu, a kojima dominiraju sve stranke bliske predsedniku.

Posle višečasovnih okršaja sa policijom, oni su upali u zgrade parlamenta i vlade i oslobodili iz zatvora bivšeg predsednika Almazbeka Atambajeva i premijera Sapara Isakova.

Agencije javljaju da je u zgradi parlamenta, u kojoj je smeštena i predsednička administracija, izbio požar koji je ubrzo ugašen.

Ministarstvo zdravlja Kirgistana je saopštilo da je u sukobima sa policijom koji su prethodili upadu u parlament povređeno 590 ljudi, od kojih je 150 hospitalizovano.

Pristalice nekoliko partija koje prema preliminarnim rezultatima izbora nisu osvojile nijedno mesto u parlamentu, okupile su se sinoć na centralnom trgu u prestonici Biškeku, ocenjujući da je glasanje lažirano.

Na izborima u nedelju, stranka Birimdik (jedinstvo), koju predvode pristalice predsednika Soronbaj Ženbekova, osvojila je 24,45 odsto glasova, prema nezvaničnim rezultatima koje je objavila izborna komisija.

Odmah iza nje je stranka Mekenim Kirgistan (Domovina) sa 23,95 odsto glasova, na čijoj listi su bivši članovi koalicije i bivši poslanici opozicije.

Riskeldi Mombekov, opozicioni kandidat na predsedničkim izborima iz stranke Ata Mekan, rekao je da je predsednik obećao poštene izbore, ali nije održao reč. On je od izborne komisije zatražio da poništi izbore u roku od 24 sata.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Abylai Saralayev/TASS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track