SU-57 ĆE NOSITI RAKETE KOJE SU BRŽE OD ZVUKA 20 PUTA! Tvorac ovog moćnog sistema otkrio kako je sve projektovao! (VIDEO)
Foto: Profimedia

U INAT AMERIKANCIMA

SU-57 ĆE NOSITI RAKETE KOJE SU BRŽE OD ZVUKA 20 PUTA! Tvorac ovog moćnog sistema otkrio kako je sve projektovao! (VIDEO)

Planeta -

Rusija je proizvela "avangard" hipersonični raketni sistem, poznatiji kao borbeni avion Su-57, koji je već uključen u vojni arsenal kojim Rusija raspolaže.

Domet ispaljenih raketa iz ovog aviona je i do 2.000 kilometara, a avion je neuhvatljiv za protivničku odbranu jer može da leti jako visoko, sa raketama bržim od zvuka čak 20 puta.

Rusi su počeli da grade avangardni hipersonični raketni sistem kao odgovor Amerikancima na Stratešku odbrambenu inicijativu (SOI) još 1985. godine, a kreator ovog projekta Gerbert Jefremov rekao je da je Ronald Regan, bivši američki predsednik, alarmirao vođe Sovjetskoj saveza da počnu jedan ovakav projekat.

Gerbert Jefremov
Gerbert Jefremov foto: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV

"Američki antibalistički odbrambeni sistem je bio pun nuklearki. Ovakav sistem je postao destabilizujući i provocirao je tenzije u celom svetu. Onda je Centralni komitet SSSR izdao naredbu da se naprave odgovarajuće kontramere", rekao je Jefremov.

Dizajner hipersoničnog oružja se, inače, tek bio zaposlio u to vreme.

"Tada sam sam postavljen za šefa projekta. Poslao sam zahtev da uradimo veoma težak zadatak - da napravimo nešto jače od klasičnog antibalističkog odbrambenog sistema, kako bismo odgovorili na sve opasnosti. Zato je bilo potrebno napraviti avion koji se kreće strašno brzo u atmosferi, koji može da napravi neverovatne manevre", dodao je.

Vladimir Putin je razgovarao sa Jefremovom, ozbiljniji napredak na projektu je počeo 2004. godine, a finalni, uspešan test je izveden u decembru 2018. Avangard je ubačen u pogon u decembru 2019. godine.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track