HAOS U KIRGIZIJI: Izabran novi premijer, političari morali da beže iz hotela jer su ih građani zasuli kamenicama (VIDEO)
Foto: Profimedia, Printscreen

NOVI PREMIJER DONEDAVNO BIO U ZATVORU

HAOS U KIRGIZIJI: Izabran novi premijer, političari morali da beže iz hotela jer su ih građani zasuli kamenicama (VIDEO)

Planeta -

Parlament Kirgistana izglasao je opozicionog političara Sadira Žaparova za premijera te zemlje. Žaparov je prethodne večeri pušten iz zatvora posle protesta građana, saopštio je parlament.

On je izabran nakon što je prethodni premijer Kubatbek Boronov podneo ostavku zbog protesta.

Žaparov i drugi političari morali su da pobegnu iz hotela u kojem je zasedao parlament pošto je veći broj ljudi sa palicama i kamenicama upao u zgradu.

"Sadir Džaparov je imenovan za premijera Kirgizije. Odluka je doneta na vanrednoj sednici" parlamenta, navodi se u saopštenju i dodaje da je sednica održana u jednom hotelu pošto su demonstranti zauzeli zgradu parlamenta.

Centralna izborna komisija Kirgizije proglasila je ranije danas nevažećim rezultate parlamentarnih izbora održanih u nedelju posle masovnih protesta u glavnom gradu Biškeku i drugim gradovima.

"Rezultati parlamentarnih izbora održanih 4. oktobra 2020. proglašeni su danas nevažećim", saopštila je Komisija.

Podsetimo, u Biškeku, gde su u toku demonstracije zbog rezultata parlamentarnih izbora, došlo je do žestokih sukoba policije i demonstranata. Odmah nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, na ulice su izašli građani, a nakon višečasovnih okršaja sa policijom, demonstranti su upali u zgrade parlamenta i vlade i oslobodili iz zatvora bivšeg predsednika Almazbeka Atambajeva i premijera Sapara Isakova.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u sukobima je povređeno skoro 700 ljudi, od čega oko 200 pripadnika policije. Jedna osoba je poginula.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track