SVET U PAKLU KORONE: Broj zaraženih u Brazilu premašio 5 miliona, u Indiji još 78.524 nova slučaja, protesti u Rumuniji i Njujorku
Foto: Profimedia

kovid-19

SVET U PAKLU KORONE: Broj zaraženih u Brazilu premašio 5 miliona, u Indiji još 78.524 nova slučaja, protesti u Rumuniji i Njujorku

Planeta -

Broj zaraženih korona virusom u Brazilu premašio je 5 miliona.

U poslednja 24 sata u toj zemlji su potvrđena 31.553 nova slučaja, čime je ukupan broj zaraženih od početka epidemije porastao na 4.969.141, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg preseka preminule su 734 osobe, čime je ukupan broj smtnih slučaeva porastao na 148.228, prenosi Rojters.

INDIJA

U Indiji su u protekla 24 sata potvrđena 78.524 nova slučaja korona virusa, a ukupan broj inficiranih dostigao je 6,84 miliona, pokazuju podaci indijskog ministarstva zdravlja.

Od korona virusa umrla je još 971 osoba, a od početka pandemije ukupno je umrlo 105.526 ljudi, prenosi Rojters.

Prošle nedelje Indija je dodatno ublažila restriktivne mere i dozvolila otvaranje škola i bioskopa.

Po broju zaraženih Indija je na drugom mestu u svetu, posle SAD, a po broju umrlih od korona virusa na trećem, posle SAD i Brazila.

foto: EPA / Jagadeesh NV

ČEŠKA

Češka je prijavila 5.335 novih slučajeva korona virusa, što je najviši dnevni porast broja novozaraženih od početka pandemije, pokazuju današnji podaci ministarstva zdravlja.

Prethodnog dana u Cceškoj je potvrđeno 4.457 slučajeva infekcije, navodi Rojters.

Cceška, koja ima 10,7 miliona stanovnika, u poslednje dve nedelje imala je najveći porast broja zaraženih u odnosu na broj stanovnika.

Od početka pandemije u Cceškoj je potvrđeno 95.360 slučajeva infekcije, a od korona virusa umrlo je ukupno 829 ljudi.

BUGARSKA

U Bugarskoj je u poslednjih 24 sata registrovan rekordan broj novih slučajeva korona virusa - 437, a preminulo je još 11 osoba, pokazuju zvanični podaci.

Od početka pandemije u toj zemlji potvrđeno je 22.743 slučajeva kovida uključujući 873 smrtna slučaja.

Nadležni su najavili nove restriktivne mere kao što su zatvaranje restorana ako se nastavi skok broja novozaraženih, ali isključuju potpuno zatvaranje zemlje, prenosi Rojters.

Prema podacima ministarstva zdravlja, bugarskim bolnicama nedostaje medicinsko osoblje, naročito medicinske sestre pošto je zaraženo 1.263 zdravstvenih radnika.

NEMAČKA

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Nemačkoj povećao se za 4.058 - na 310.144, pokazuju današnji podaci Instituta za zarazne bolesti Robert Koh.

Od korona virusa umarlo je još 16 osoba, a od početka pandemije ukupan broj umrlih je 9.578, prenosi Rojters.

RUMUNIJA

Stotine medicinskih radnika protestovalo je u sredu u rumunskoj prestonici Bukureštu, optužujući vladu da nije zaštitila zdravstvo od ekonomskih posledica pandemije korona virusa.

Ovi protesti su organizovani u trenutku velikog porasta broja novozaraženih u Rumuniji - 2.985 samo u jednom danu, preneo je AP.

Istovremeno, vlasti u Bukureštu su najavile uvođenje strožih restriktivnih mera - zatvaranje restorana, pozorišta, bioskopa, kockarnica i noćnih klubova.

NJUJORK

Građani Njujorka protestovali su u sredu zbog uvođenja najnovijih restriktivnih mera koje su vlasti naredile nastojeći da spreče dalje širenje korona virusa.

Njujorška zajednica ortodoksnih Jevreja pobunila se zbog novih ograničenja tvrdeći da vlasti nepravično i selektivno ograničavaju život u kvartu u kojem žive, preneo je AP.

Protesti su počeli kod Borou Parka u Bruklinu odmah nakon što je guverner države Njujork Endru Kuomo najavio nove restriktivne mere za škole, verske objekte i poslovne centre u određenim delovima grada.

"Svi želimo da živimo, svima nam je stalo da se obuzda širenje korona virusa. Ali primena dvostrukih standarda jednostavno nije fer", izjavila je jedna pripadnica jevrejske zajednice u Bruklinu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track