SUKOBI U KARABAHU: Eksplozije u Stepanakertu, u Moskvi se sastale zaraćene strane
Foto: EPA/Profimedia

ŽESTOKI OKRŠAJI

SUKOBI U KARABAHU: Eksplozije u Stepanakertu, u Moskvi se sastale zaraćene strane

Planeta -

Nastavljaju se sukobi u Nagornom Karabahu.

Počeo sastanak u Moskvi

U Moskvi je danas počeo sastanak o Nagorno-Karabahu ruskog, jermenskog i azerbejdžanskog ministra spoljnih poslova, Sergeja Lavrova, Zohraba Mnacakanijana i Jejhuna Bajramova.

Dve eksplozije su potresle centar Stepanakerta

Za sada je nepoznato šta je bila meta napada. Jedan deo grada je ostao bez struje, dok su ljudi otišli u skloništa.

Kremlj: Putin neće imati sastanak sa šefovima diplomatija Jermenije i Azerbejdžana koji danas dolaze u Moskvu na konsultacije

Rusija je spremna da pomogne u rešenju konflikta u Nagornom Karabahu, važno je osigurati hitan prekid vatre, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin, izrazivši saučešće porodicama ubijenih tokom konflikta.

„Pre svega, želeo bih da izrazim najiskrenije saučešće porodicama i prijateljima poginulih i povređenih ovih dana. Žalimo za svima onima koji su izgubili svoje bliske u ovom konfliktu“, izjavio je Mišustin na sednici Evroazijskog međuvladinom savetu.

„Naravno, važno je osigurati hitni prekid vatre, početi sa diplomatskim rešavanjem konflikta. Rusija je spremna da pomogne u tome zajedno sa drugim ko-predsednicima Minske grupe OEBS“, naglasio je ruski premijer.

Baku: Jermenska vojska se evakuiše iz Stepanakerta

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana tvrdi da se jermenska vojska evakuiše iz glavnog grada nepriznate republike Nagorno-Karabah, Stepanakerta.

"Pripadnici Oružanih snaga Jermenije, uz velike gubitke u napadu azerbejdžanske vojske na Hankendi (Stepanakert) - evakuišu se. Veliki broj vojnika je bio ubijen i ranjen u artiljerijskom napadu na jednu od jedinica u Hankendi", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su do samog jutra vođene žestoke borbe duž linije fronta - azerbejdžanska vojska je napadala važne pravce i ograničila slobodu kretanja protivnika, prenosi Sputnjik.

Ministarka odbrane Jermenije Šušan Stepanijan napisala je ranije danas da su i danas prilično visoke tenzije u regionu Nagorno-Karabah.

Makron: Uskoro moguće primirje oko sukoba u Nagorno-Karabahu

Francuski predsednik Emanuel Makron veruje da bi primirje u sukob oko Nagorno-Karabaha moglo da bude sklopljeno uskoro, iako je situacija i dalje nestabilna, prenosi agencija Rojters.

Jelisejska palata navodi da je Makron razgovarao s jermenskim premijerom Nikolom Pašinijanom kasno u četvrtak, a sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim rano jutros, sa ciljem "nastavka pregovora u narednim danima".

Obnovljeni sukobi između Azerbejdžana i Jermenije u Nagorno-Karabahu eskalirali su 27. septembra. Obe strane proglasile su ratno stanje i opštu mobilizaciju i prijavile žrtve, uključujući i civilne.

Jermenija i Azerbejdžan pristali da idu na razgovor u Moskvu

I Jermenija i Azerbejdžan potvrdile su danas da će njihovi ministri spoljnih poslova otputovati u Moskvu na pregovore, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Poziv na pregovore radi rešavanja sukoba u regionu Nagorno - Karabah uputio je ruski predsednik Vladimir Putin, prenosi Rojters.

"Baku i Jerevan su potvrdili da će učestvovati u pregovorima u Moskvi. Pripreme su u toku", izjavila je portparolka ministarstva Marija Zaharova.

Na razgovore će u ime Azerbejdžana doputovati ministar spoljnih poslova Jejhun Bajramov, a u ime Jermenije Zorab Mnatsakanjan.

Pašinjan: Francuska će priznati Karabah

Premijer Jermenije Nikola Pašinjan očekuje da Francuska prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha.

„Očekujem da predsednik Francuske i Francuska priznaju nezavisnost Nagorno-Karabaha. Zabrinutost predsednika Francuske (zbog situacije u Karabahu) nema drugo rešenje, pošto sve to može prerasti u humanitarnu katastrofu“, rekao je Pašinjan u intervjuu Tv5Monde.

Po njegovim rečima, ova katastrofa može „u širem smislu, proširiti teroristički talas u našem regionu“.

„To je direktna pretnja globalnoj bezbednosti, uzimajući faktor Tursku i njenu politiku. Moje očekivanje je da Francuska prizna Nagorno-Karabah“, naglasio je Pašinjan.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana: Tokom noći i jutra vođene žestoke borbe u Karabahu

Putin pozvao ministre Jermenije i Azerbejdžana u Moskvu

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je ministre spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije da danas učestvuju u razgovorima u Moskvi.

Poziv je usledio nakon razgovora lidera tri zemlje, preneo je sinoć TAS S.

"Nakon niza telefonskih razgovora između predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i premijera Jermenije Nikola Pašinjana, predsednik Rusije Vladimir Pujtin pozvao je na zaustavljanje vojnih akcija u sukobu oko Nagorno-Karabaha", navedeno je u saopštenju Kremlja.

Ministarstvo odbrane Jermenije: Situacija na liniji razdvajanja napeta

„Situacija noću na liniji razdvajanja bila je stabilno napeta. Operativno-taktička situacija se nije promenila. Na određenim delovima fronta vršena je razmena vatre, vođene su artiljerijske borbe“, saopštila je portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan na fejsbuku.

U Stepanakertu je odjeknulo noćas nekoliko eksplozija. Vlasti su uključile vazdušnu sirenu, javio je dopisnik Sputnjika.

Šta je tačno pogođeno, još uvek se ne zna.

Međunarodna organizacija Komitet zaštite novinara, sa sedištem u Njujorku, zatražila je od Jermenije i Azerbejdžana da osigura bezbednost novinara nakon što su dva ruska reportera ranjena u Karabahu.

Kurir.rs/Sputnjik/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track