URAGAN DELTA ZADAO NAJVEĆI UDARAC MEKSIČKOM ZALIVU U POSLEDNJIH 15 GODINA: Zatvoreno dve trećine pogona za naftu i gas
Foto: Profimedia

strašno nevreme

URAGAN DELTA ZADAO NAJVEĆI UDARAC MEKSIČKOM ZALIVU U POSLEDNJIH 15 GODINA: Zatvoreno dve trećine pogona za naftu i gas

Planeta -

Jačanje uragana Delta nanelo je najveći udarac američkoj proizvodnji nafte u Meksičkom zalivu u poslednjih 15 godina, budući da je u tom regioni zbog ove nepogode zatvoreno gotovo dve trećine pogona za naftu i gas.

Prem prognozama meteorologa, udari Delte bi mogli danas dodatno da ojačaju širom ovog zaliva, ključnog za američku proizvodnju nafte, a prema podacima Nacionalnog centra za uragane, vetar je do sada dostizao brzinu od 195 kilometara na sat, prenosi Rojters.

Zbog uragana je obustavljena proizvodnja 1,67 miliona barela dnevno, ili 92 odsto ukupne produkcije nafte u Zalivu, najviše od 2005. godine kada je uragan Katrina razorio više od 100 platformi na moru i zaustavio proizvodnju tokom više meseci.

Cene nafte su skliznule na jutrošnjem azijskom trgovanju ali su, ipak, na putu da zabeleže dobitak od oko 10 posto na nedeljnom nivou, zbog obustave pumpanja u Meksičkom zalivu i štrajkova radnika na norveškim platformama u Severnom moru. Ukupno posmatrano, ova dva događaja su sa tržišta zbrisala 3,17 miliona barela nafte dnevno.

Sa morskih platformi u Meksičkom zalivu je evakuisano 279 radnika, a proizvođači su sklonili radnike i sa 15 bušotina zbog snažnih udara vetra Delte.

Pored naftnih postrojenja, proizvođači su obustavili 62 posto proizvodnje prirodnog gasa u regionu, ili 1,675 milijardi kubnih stopa dnevno.

Naftna i gasna polja u Meksičkom zaliva učestvuju sa oko 15 odsgto u ukupnoj proizvodnji sirove nafte u SAD i sa oko 5,0 procenata u proizvodnji prirodnog gasa.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track