TIHANOVSKAJA POSTAVILA ULTIMATUM LUKAŠENKU: Dosta nam je! Ako ne podnese ostavku počinje nacionalni štrajk
Foto: EPA / Valdemar Doveiko, EPA / ANDREI STASEVICH / POOL

belorusija

TIHANOVSKAJA POSTAVILA ULTIMATUM LUKAŠENKU: Dosta nam je! Ako ne podnese ostavku počinje nacionalni štrajk

Planeta -

Bivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovskaja postavila je ultimatum šefu države Aleksandru Lukašenku, koji do 25. oktobra mora da objavi o svojoj ostavci, u suprotnom će započeti nacionalni štrajk.

„Prošla su dva meseca političke krize, nasilja i bezakonja – i dosta nam je. Dana 25. oktobra objavljujemo narodni ultimatum. Režim ima 13 dana da ispuni tri obavezna zahteva: Lukašenko mora da objavi o svojoj ostavci, nasilje na ulicama mora u potpunosti da prestane i moraju se osloboditi svi politički zatvorenici“, navodi se u izjavi Tihanovskaje objavljenoj na njenom kanalu na Telegramu.

Tihanovskaja u protivnom obećava masovne proteste, nacionalni štrajk u fabrikama, blokade puteva i krah prodaje u državnim prodavnicama.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovskaja.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: EPA / Valdemar Doveiko; EPA / ANDREI STASEVICH / POOL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track