ITALIJA U STRAHU OD KORONE: Broj zaraženih za 24 sata premašio 10.000 dnevno! Vlada zaseda, očekuju se nove restriktivne mere
Foto: Profimedia

virus se širi

ITALIJA U STRAHU OD KORONE: Broj zaraženih za 24 sata premašio 10.000 dnevno! Vlada zaseda, očekuju se nove restriktivne mere

Planeta -

Italijanska vlada danas i sutra vanredno će zasedati, a već u ponedeljak se očekuju nove restrikcije kako bi se ograničilo širenje koronavirusa, pišu italijanski mediji.

Pred činjenicom da se broj novozaraženih eksponencijano širi, u poslednja 24 sata premašio 10 hiljada dnevno, vlada razmatra dalje pooštravanje zaštitinih mera, ni sedam dana nakon poslednje promene.

Nakon protesta majki predsednik južne italijanske regije Kampanja Vičenco de Luka modifikovao je svoju odluku o zatvranju škola i vrtića zbog širenja covida-1.

U regiji ostaju otvorena dečija obdaništa, ali za sada učenici i studenti nastavljaju da prate nastavu onlajn, jer je u pojedinim školama između 100 i 200 nastavnika i učenika zaraženo.

"Loša odluka zatvoriti škole", kaže ministarka obrazovanja Lučia Azolina koja tvrdi da đaci i studenti "umesto u školama, sada điraju po šoping centrima".

Očekuje se da ce vlada razmotriti odluku da se rad od kuće, onlajn, primeni gde god je to moguće, promenu radnog vremena, sa različitim početkom, kako bi se u velikim gradovima rasteritio gradski prvoz, zatvaranje barova i restorana ranije i zabranu točenja alkohola napolju.

Ova poslednja mera je usmerena na smanjenje učesnika "movide", okupljanja mladih koje nije ni smanjeno ni prestalo uprkos podacima da je, zbog nepoštovanja mera zaštite, upravo tu najveća cirkulacija virusa.

Prema mišljenju savetnika ministra za zdravstvo, univerzitetskog profesiora iz Rima Valtera Ričardija "gužve u javnom prevozu onemogućavaju kontrolu širenja zaraze i traganje za osobama sa kojima je zaraženi bio u kontaktu" i zatto aplejuje na vladu i radne orgaizacije da što pre organizuju klizni, to jest početak radnog vremena u različito vreme.

Predsednik Udurženja lekarskih komora doktor Filipo Aneli je uputio apel vladi da "što pre donese nove restriktivne mere jer se odelenja intenzivne nege u bolnicama širom Italije pune velikom brzinom novih obolelih od covida-19. Takođe apelovao je na građane da se pridrzavaju mera ograničenja, jer je situacija teška i ozbiljna", tvrdi doktor Aneli.

Specijalni komesar vlade za nadgledanje bolničkih službi i odeljenja Domeniko Arkuri zatražio je od regija da aktiviraju novih 1600 mesta u odeljenjima intenzivne nege za koje je vlada već ranije obezbedila neophodnu opremu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track