SZO PORUČUJE EVROPI: Kontakti zaraženih koronom moraju u izolaciju kako bi se prekinuo lanac prenosa virusa
Foto: Profimedia

borba protiv epidemije

SZO PORUČUJE EVROPI: Kontakti zaraženih koronom moraju u izolaciju kako bi se prekinuo lanac prenosa virusa

Planeta -

U jeku drugog vala pandemije koronavirusa i naglog porasta broja zaraženih u Evropi i SAD-u, direktor službe za hitne zdravstvene situacije u SZO-u Majk Rajan poručio je vlastima: stavljajte kontakte u izolaciju.

"Kada bih imao pravo na jednu želju, u cilju poboljšanja samo jedne stvari koju možemo doista i popraviti i promeniti stanje, to bi bilo da se osigura da svaki pojedinac koji je bio u kontaktu s potvrđenim slučajem covida bude stavljen u karantin tokom potrebnog razdoblja, kako bi se prekinuo lanac prenosa", rekao je Majkl Rajan na konferenciji za novinare u Ženevi.

"Mislim da se to nije činilo niti da se čini sistematično i to je jedan od glavnih razloga zbog kojih vidimo tako visoke brojeve", rekao je.

Traženje kontakata je u mnogim evropskim zemljama otežano, a broj novih slučajeva covida-19 je doslovno eksplodirao na Starom kontinentu poslednje dve sedmice.

"Oko polovine zemalja evropske regije SZO-a zabeležilo je prošle sedmice 50-postotno povećanje broja infekcija", kazao je.

Njegova koleginica Marija van Kerkhove začuđena je što koncept žarišta epidemije, koja se stvaraju okupljanjima na kojima se ne pazi na mere, "ne ulazi u mozak".

"Znam da je ljudima dosta, ali taj je virus pokazao da se može ponovo pojaviti velikom brzinom i zapretiti bolnicama i zdravstvenom sistemu ako ne pazimo na mere", rekao je glavni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

U svetu je broj zaraženih od koronavirusa prešao 40 miliona, a umrlih je 1,1 milion.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track