Najnovije vesti

ŠAMAR PAPA FRANJI ZBOG GEJ BRAKOVA: Juče ih je podržao, a danas je stigla reakcija filipinskog biskupa! (VIDEO)
Foto: Profimedia

bravo

ŠAMAR PAPA FRANJI ZBOG GEJ BRAKOVA: Juče ih je podržao, a danas je stigla reakcija filipinskog biskupa! (VIDEO)

Planeta

Podrška pape Franje istopolnim civilnim zajednicama izazvala je u četvrtak mešovite reakcije na Filipinima, azijskom bastionu katoličanstva, pri čemu je umirovljeni biskup rekao da je time skandalizovan, dok je LGBT grupa sa olakšanjem pozdravila pontifikove izjave.

Portparol predsednika Rodriga Dutertea rekao je da je filipinski lider već dugo izrazio podršku istopolnim civilnim zajednicama, ali je dodao da je potrebno da prođe kroz Kongres.

Penzionisani biskup Sorsogona Arturo Bastes rekao je da je „imao vrlo ozbiljne sumnje u moralnu ispravnost“ položaja pape. Rekao je da se to protivilo dugogodišnjim crkvenim učenjima, koja su izričito dozvoljavala samo zajednicu muškarca i žene, bilo u građanskim, pravnim ili crkvenim sakramentalnim zajednicama.

"Ovo je šokantna izjava koja dolazi od pape", rekao je Bastes novinarima u poruci mobilnog telefona. „Zaista sam skandaliziran njegovom odbranom homoseksualne zajednice, koja sigurno dovodi do nemoralnih činova.“

Najmanje tri druga biskupa izrazila su nevericu, rekavši da će proveriti da li je to zvanični stav Vatikana i da li je Pontifik tačno citiran u kontekstu u dokumentarnom filmu, gde je dao primedbe.

„To je samo dokumentarni film, tako da nije zvaničan i prvo ga treba verifikovati“, rekao je vladika Balange Ruperto Santos, dodajući da je moglo biti uređivanja preinaka ili je dokumentarac „samo za propagandu kako bi se o njemu moglo razgovarati ili pokroviti. ”

Katolička biskupska konferencija na Filipinima, najveća grupa biskupa u većinski rimokatoličkoj naciji, još nije reagovala.

LGBTK grupa Bahaghari rekla je za ABS CBN Nevs da je položaj pape bio „ogromna stvar“ i da bi trebalo da dovede do promena u porodičnom zakoniku Filipina da bi se priznali takvi sindikati.

Predsednički portparol Harri Rokue rekao je da Duterte već dugo podržava istopolne civilne unije i da će papina podrška konačno ubediti zakonodavce da daju svoje odobrenje. U prošlosti su se takvi predlozi protivili ili izbegavali konzervativni zakonodavci ili oni koji su strahovali da će zaraditi bes uticajnih crkvenih vođa.

„Uz podršku ni manje ni više od pape, mislim da čak i najkonzervativniji od svih katolika u Kongresu više ne bi trebalo da ima osnovu za prigovor“, rekao je Rokue.

Kurir.rs/wtop.com

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...