NEMCI U STRAHU ZBOG PANDEMIJE KORONE: Ponovo je porasla kupovina toalet papira i sredstva za dezinfekciju
Foto: Profimedia/ROLAND WEIHRAUCH/AFP

evropa

NEMCI U STRAHU ZBOG PANDEMIJE KORONE: Ponovo je porasla kupovina toalet papira i sredstva za dezinfekciju

Planeta -

U Nemačkoj je ponovo porasla prodaja toalet papira, sredstava za dezinfekciju i sapuna, pokazale su zvanične statistike ove države. To se dešava u trenutku kada je u najjačoj evropskoj ekonomiji znatno povećan broj zaraženih koronavirusom, što je slučaj i u ostatku Starog kontinenta.

U naredne dve sedmice 10 odsto stanovnika Nemačke planira da kupi toalet papir, testeninu i druge potrebne stvari, podaci su kompanije YouGov.

U aprilu ove godine, kada je uveden lokdaun, masovna kupovina je ispraznila police nemačkih prodavnica. Dobavljači tvrde da su ovaj put mnogo bolje pripremljeni.

"Posle onoga što smo ranije videli ove godine posmatramo šta se dešava u cilju da nešto ne nedostaje", kazao je predstavnik jednog od dobavljača Aldi Sud za portal Local.de.

U jednom lancu marketa tvrde da su dobro pripremljeni i da mogu brzo reagovati da bi osigurali namirnice usled povećane potražnje.

S druge strane, ministarka poljoprivrede Džulija Klokner je ukazala da ne postoji razlog za paničnu kupovinu.

"Gomilanje namirnica je nelogično i pokazuje nedostatak solidarnosti. Mnogo toga kasnije završi u kanti za smeće. Ako svi kupujemo normalno, onda nećemo imati prazne police", rekla je za dnevni list Frankfurter Allgeimeine Zeitung.

Nemačka je bila među zemljama koju su hvalili zbog načina borbe protiv koronavirusa. Međutim, u poslednjih nekoliko sedmica došlo je do znatnog porasta broja zaraženih u ovoj zemlji. Samo danas je registrovano 10.000 novozaraženih.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia/ROLAND WEIHRAUCH/AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja