BANDE PREUZELE NIGERIJSKI GRAD: Haos u Lagosu jer predsednik nije osudio policijsku brutalnost i ubijanje demonstranata (VIDEO)
Arhivska fotografija, Foto: EPA-EFE/AKINTUNDE AKINLEYE

drama

BANDE PREUZELE NIGERIJSKI GRAD: Haos u Lagosu jer predsednik nije osudio policijsku brutalnost i ubijanje demonstranata (VIDEO)

Planeta -

Bande naoružane noževima i palicama blokirale su glavne saobraćajnice u Lagosu, a mnoge od njih razljutio je govor nigerijskog predsednika, koji nije osudio ubijanje demonstranta i koji nije pozvao na okončanje policijske brutalnosti.

Građanski nemiri izbili su i u drugim delovima države Lagos, prenosi Rojters.

Bande su blokirale autoput koji vodi ka međunarodnom aerodromu u Lagosu, zahtevajući novac od vozača koji prolaze tuda. Pripadnici bandi su uništili autobuse čiji su vozači odbili da im daju novac, potvrdili su novinari Rojtersa koji izveštavaju sa lica mesta.

Istočno od Lagosa, u oblasti Ibeju-Leki, oružani muškarci oterali su pripadnike organa reda i zapalili do temelja nekoliko policijskih stanica.

Građanski nemiri u Lagosu eskalirali su u utorak uveče, kada je najavljeno uvođenje policijskog časa.

"Amnesti internešnel" je saopštio da su pripadnici vojske i policije ubili najmanje 12 demonstranata u gradovima Leki i Alausa i, zajedno sa 40 drugih nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava, pozvao na hitnu i sveobuhvatnu istragu povodom ovog slučaja.

Vojska je saopštila da njeni pripadnici nisu bili na mestu pucnjave u Lekiju, gde su se građani okupili da izraze protest protiv uvođenja mera karantina.

Predsednik Nigerije Muhamadu Buhari se u četvrtak veče obratio naciji, prvi put po izbijanju nereda. On je pozvao na okončanje uličnih protesta i apelovao na građane da se zajedno sa vladom anagažuju radi pronalaženja konstruktivnog rešenja. Iako je lamentirao nad gubitkom nevinih života, Buhari nije direktno govorio o incidentu u Lekiju.

Mnogi učesnici protesta su rekli da ih je razljutio govor predsednika, zbog toga što nije govorio o ubistvu demonstranata.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track