NATO SHVATIO DA NAJVAŽNIJU STVAR NIKO NE BRANI: U ovo sada sve ulažu, baza u Nemačkoj dobija novi zadatak
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

oko ovoga bi mogli da se vode sukobi

NATO SHVATIO DA NAJVAŽNIJU STVAR NIKO NE BRANI: U ovo sada sve ulažu, baza u Nemačkoj dobija novi zadatak

Planeta -

NATO je postao svestan da je jedan od najvažnijih elemenata nekog mogućeg vojnog sukoba - nebranjen, a to su sateliti, zbog čega bi baza Ramštajn na zapadu Nemačke uskoro trebalo to da dobije kao još jedan zadatak.

U Ramštajnu je već smeštena komanda vazduhoplovnih snaga zapadnih saveznika, a odatle bi sada mogla da se prati i situacija u svemiru, odnosno, u Zemljinoj orbiti, tačnije da se prate sateliti zemalja NATO, kako civilni, tako i vojni.

Radi se pre svega o osmatranju onoga što se zbiva u orbiti, ali i o koordinaciji mera u nekim vanrednim okolnostima.

Kako se navodi, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg očekuje saglasnost ministara odbrane svih saveznika naglašavajući da to nikako nije "militarizacija svemira".

foto: EPA/RONALD WITTEK

Međutim, navodi se, ratovi i vojni sukobi se menjaju, a sateliti postaju sve važniji jer omogućavaju da naš svet funkcioniše, i to u meri koju mnogi ne shvataju.

Prema rečima Stoltenberga, trgovina, vremenska prognoza, mobilni telefoni i bankarski poslovi zavise od satelita.

"Svemir je od ključne važnosti i za NATO, uključujući i mogućnost navigacije, prikupljanja informacija, komunikacije i detekcije lansiranja raketa negde u svetu. Zato je izuzetno važno da dobro znamo šta se dešava u svemiru, da i dalje imamo pouzdane usluge koje nam stižu iz svemira i da NATO zadrži svoj tehnološki nivo", rekao je Stoltenberg za DW.

On kaže da je brza, efikasna i bezbedna satelitska komunikacija ključna za jedinice Alijanse, kao i da se svemir oko naše planete u poslednjoj deceniji iz korena promenio.

foto: EPA / SEAN GALLUP / POOL

"Sve je veća gužva, na stotine novih satelita lansira se svake godine. A sateliti su sve ranjiviji. Neke države, među njima i Rusija i Kina, razvijaju antisatelitske sisteme koji mogu da oslepe, onesposobe ili obore satelite. To je pretnja onome što se zbiva u orbiti", rekao je Stoltenberg.

U Ramštajnu neće nastati nekakvo oružje kao iz filmova naučne fantastike, već će to biti centar u kojem će se prikupljati informacije o onome šta se događa u orbiti.

Osim toga, najavljuju se i drugi planovi NATO, a trebalo bi da bude formiran i svojevrsni institut koji bi razmatrao šta se može i mora uraditi u tom prostoru.

On bi takođe mogao da bude smešten u Njemačkoj, u Kalkaru u Severnoj Rajni i Vestfaliji, ili u francuskom Tuluzu.

Dodaje se i da je francuski predsednik Emanuel Makron još prošle godine je najavio formiranje štaba za zaštitu svemira, tvrdeći da je svemir "novo područje sukobljavanja".

Trenutno u našoj orbiti ima oko 2.400 satelita, a otprilike 60 odsto njih pripadaju nekoj od članica NATO, a osim vojne pretnje još jedna stvar ugrožava satelite - orbita Zemlje pretvorila se u pravo đubrište po kojem leti oko pola miliona komada raznih delova, satelita koji odavno ne funkcionišu, raketa i misija koje su davno zaboravljene.

Kurir.rs/DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track