PROTESTI ŠIROM ISLAMSKOG SVETA, BESNI NA MAKRONA Nazivaju ga satanistom, pale njegove slike: Bojkotujte Francusku!
Foto: Profimedia/Suvra Kanti Das/ZUMA Wire / SplashNews.com

LJUDI PREPLAVILI ULICE

PROTESTI ŠIROM ISLAMSKOG SVETA, BESNI NA MAKRONA Nazivaju ga satanistom, pale njegove slike: Bojkotujte Francusku!

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron našao se na meti demonstranata širom islamskog sveta nakon izjava povodom objavljivanja karikatura proroka Muhameda.

Desetine hiljada demonstranata u Bangladešu nazvale su Makrona "satanistom" i palili njegove fotografije, nakon što su slični protesti juče održani u Pakistanu, Iraku, Turskoj i u Pojasu Gaze, prenosi Dejli mejl.

Tvrdokorni iranski list Vatan-e Emruz objavio je na naslovnoj strani karikaturu Makrona kao đavola, označivši ga kao anti-islamistu i tvrdeći da su "francuski ekstremisti viđeni kako pale kuran".

Pripadnici islamističke grupe Islami Andolon Bangladeš pridružili su se sa protesta u Daki pozivima muslimane širom sveta da bojkotuju francuske proizvode.

Demonstranti iz grupacije koja se zalaže za uvođenje islamističkog prava u to državi, nosili su palkate sa natpisom "Svi muslimani sveta ujedinite se" i "Bojkotujte Francusku".

Učesnici protesta nosili su i veliku fotografiju Makrona sa cipelama oko vrata, prenosi AP.

Većinski muslimanske zemlje besne su zbog Makronovih izjava prošle nedelje i njegovog odbijanja da osudi objavljivanje karikatura proroka Muhameda.

Makron je prošle nedelje osudio ubustvo Samuela Patija, nastavnika kome je 16. oktobra u okolini Pariza odrubljena glava, navodeći da je on ubijen zato što je" poducavao o slobodi izražavanja, slobodi da se veruje ili ne veruje".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Suvra Kanti Das/ZUMA Wire / SplashNews.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja