U ČEŠKOJ VOLONTERI POMAŽU LEKARIMA I MEDICINSKIM SESTRAMA: Zdravstveno osoblje pod pritiskom, oko 13.000 njih zaraženo je koronom
Foto: Profimedia/Michal Cizek/AFP

borba protiv pandemije

U ČEŠKOJ VOLONTERI POMAŽU LEKARIMA I MEDICINSKIM SESTRAMA: Zdravstveno osoblje pod pritiskom, oko 13.000 njih zaraženo je koronom

Planeta -

Stotine Čeha obučavaju se za volontere u zdravstvu i pružaju hitnu pomoć iscrpljenim medicinskim stručnjacima, jer se zemlja bori s najvećim dnevnim porastom infekcija COVID-19 po stanovništvu u Evropi, s prosečno 12.000 novih slučajeva svakog dana u poslednjoj nedelji.

U okviru programa koji je pokrenuo češki Crveni krst u septembru, kada je drugi talas počeo da raste, oko 350 ljudi dosad je dobilo titulu dobrovoljnog zdravstvenog pomoćnika, a još 2300 registrovalo se jer je zainteresovano za obuku, kažu organizatori.

Na gornjem spratu male bolnice u glavnom gradu Pragu, sedmoro novih volontera sluša uputstva instruktora koji ih podučava osnovama nege uz krevet, od menjanja posteljine do pomoći u hranjenju pacijenata i sprečavanja proliva, piše Euronews.

Nakon intenzivnog jednodnevnog kursa volontere mogu pozvati da pomažu medicinskim radnicima u bolnicama, staračkim domovima i njihovim lokalnim zajednicama.

"Program je osmišljen za edukaciju javnosti, poboljšanje razumevanja pandemije i ublažavanje tereta medicinskih usluga", objasnio je Ričard Smejkal, upravnik odeljenja za hitne slučajeve češkog Crvenog krsta.

Češko zdravstveno osoblje pod pritiskom

Procenjuje se da je 13.000 medicinskog osoblja zaraženo korona virusom, uključujući otprilike 8 odsto medicinskih sestara u zemlji, rekao je u ponedeljak predsednik Češke lekarske komore Milan Kubek lokalnim medijima.

Istovremeno, još je veći broj prisiljen ostati kod kuće u karantinu, što je dovelo medicinske usluge u zemlji do totalnog kolapsa.

Iako dobrovoljci ne smeju obavljati određene zadatke koje još uvek mora raditi kvalifikovano medicinsko osoblje, poput menjanja zaraženih zavoja ili davanja lekova pacijentima, oni mogu pomoći u osnovnom lečenju uz postelju, rasterećujući već iscrpljeno medicinsko osoblje. Dobrovoljci se pozivaju i kad jednostavno nema dovoljno medicinskih stručnjaka.

"Oni su tu da pomognu sestrama i lekarima, a ne da ih zamene. Reč je o deljenju, a ne o prebacivanju zadataka", rekao je Smejkal.

Mičal Opletal (34), koji radi kao upravnik razvoja softvera u jednoj tehnološkoj firmi u Pragu, već je završio obuku i prošle je nedelje zamoljen da pomogne lokalnom staračkom domu za pacijente s alchajmerom.

Nakon što je jednog popodneva primio poziv za pomoć, stigao je u centar rano sledećeg dana.

"Situacija je bila ozbiljna. Više od polovine klijenata u centru bili su pozitivni na COVID. Mnogi od njih bili su potpuno nepokretni", objasnio je.

A zbog bolesti i mera samoizolacije, broj zdravstvenih radnika smanjio se na oko trećinu, dodao je.

"Osoblje centra koje je ostalo, radilo je nekoliko dana zaredom radeći što je moglo. Bila je to situacija kada je dobro došlo nekoliko muškaraca snažnih ruku", rekao je.

Njegov se posao uglavnom sastojao od pomaganja pacijentima u krevetima i iz kreveta te pomaganja u jelu, tuširanju i kretanju po centru.

"Ništa teško", kazao je Opletal, 'ali svaka od ovih aktivnosti pomogla je ublažiti pritisak na redovne medicinske sestre i asistente, tako da se brinu o specijaliziranijim zadacima'.

Broj novozaraženih u Češkoj popeo se na više od 15.000 u jednom danu prvi put 23. oktobra, kada je zabeleženo 15.252 novih slučajeva, najviši dnevni broj u toj zemlji.

Smrtne slučajeve povezane s Covidom udvostručile su se na 2.047 tokom samo poslednje dve nedelje, dok je broj pacijenata u teškom stanju od petka iznosio 772, prema podacima koje je objavilo ministarstvo zdravstva.

Kurir.rs/Euronews/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track