FINIŠ PREDSEDNIČKE KAMPANJE U SAD: Tramp i Bajden dolaze u OVE savezne države, a evo ko prema anketama ima malu prednost (VIDEO)
Foto: Profimedia/David Himbert/AFP

ZAGREVANJE PRED IZBORE

FINIŠ PREDSEDNIČKE KAMPANJE U SAD: Tramp i Bajden dolaze u OVE savezne države, a evo ko prema anketama ima malu prednost (VIDEO)

Planeta -

Do predsedničkih izbora u SAD je ostalo još nekoliko dana, a dvojica kandidata se u finišu predizborne kampanje koncentrišu na četiri ključne savezne države na američkom Srednjem zapadu.

Predsednik Donald Tramp posetiće Mičigen, Minesotu i Viskonsin dok će potpredsednik Džo Bajden održati predizborne skupove u Minesoti, Viskonsinu i Ajovi.

Mičigen ima 16 elektorskih glasova, Minesota i Viskonsin po 10, a Ajova šest.

Bajden je kritikovao predsednika Trampa što drži velike predizborne skupove u vreme pandemije korona virusa, na kojima većina učesnika ne nosi maske, nazivajući takve mitinge "događajima koji su izvor širenja zaraze."

"Predsednik širi više od korona virusa. On širi podele i razdor", zaključio je Bajden na skupu u Tampi, na Floridi.

Za to vreme, obraćajući se masi svojih birača na parkingu stadiona u istom gradu, predsednik Tramp je ponovo predvideo veliki odziv i pobedu 3. novembra.

Tramp je izjavio da će zemlja "za nekoliko nedelja imati vakcinu protiv kovida-19" i obećao da će stariji Amerikanci biti prvi u redu da je prime, preneo je Glas Amerike.

Na svim izborima od 1996. godine kandidat koji bi pobedio na Floridi dobijao bi predsedničke izbore, jer pobeda u toj državi donosi čak 29 od 270 elektorskih glasova potrebnih za pobedu.

U nacionalnim anketama, Bajden ima vođstvo od sedam do osam poena u odnosu na Trampa, iako je ta razlika upola manja u nekoliko ključnih država u kojima će verovatno biti odlučen ishod izbora nakon finalnog prebrojavanja glasova.

Više od 80 miliona ljudi je već glasalo, što je daleko više od polovine ukupnih glasova 2016. godine, što je posledica snažne političke podele, ali i želje da se zbog epidemije izbegnu velike gužve na biralištima na sam izborni dan.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track