Najnovije vesti

KORONA SE U ITALIJI ŠIRI VELIKOM BRZINOM: Za 24 zaraženo skoro 32.000 ljudi! Da li se ova zemlja bliži novom karantinu?
Foto: EPA / RICCARDO ANTIMIANI

teška epidemiološka situacija

KORONA SE U ITALIJI ŠIRI VELIKOM BRZINOM: Za 24 zaraženo skoro 32.000 ljudi! Da li se ova zemlja bliži novom karantinu?

Planeta

Reč koju italijanska vlada pokušava izbeći, karantin, danas je osvanula na prvim stranama svih velikih medija, jer su procene su da zemlja ide ka totalnom zatvaranju na celoj teritoriji jer se zaraza kovida-19 širi velikom brzinom.

U poslednja 24 sata je skoro 32.000 novoobolelih, 3.000 više nego predhodnog dana, preminulo je 199 osoba, od ukuponog broja testiranih 10 odsto su inficirani, a u 11 od 20 italijanskih regiona situacija je visoko rizična, ocenjuje Visoki institut za zdravstvo, najviši institucionalo-naučni autoritet za pitanja zdravstva.

Institut je pozvao vladu da hitno razmotri mogućnosti daljeg pooštravanja mera zaštite od širenja korona virusa "jer se zaraža širi velikom brzinom, u nekim bolnicama popunjenost kreveta dostigla je 40 odsto, što se smatra kritičnom granicom".

Premijer Djuzepe Konte je sinoć imao hitan sastanak s predstavnicima stranaka vladajuće većine levog centra na kojemu su razmotrili epidemiološku situaciju.

Za sada premijer ostaje pri odluci, piše agencija Ansa, da ne uvede karantin na celoj nacionalnoj teritoriji.

Umesto toga vlada insistira da predsednici regiona, u kojim je situacija najteža, pooštravaju lokalno mere ograničenja.

Uvođenje novog karantina na celoj nacionalnoj teritoriji značilo bi da vlada, između ostalog, mora izdvojiti nove milijarde evra za pomoć onima koji će prestati da rade, a para u državnoj kasi je malo.

I to jedan od razloga što su zvaničnici Italije urgirali u EU da se novac od Fonda za obnovu, koji je već odobren, što pre stavi na raspolaganje vladi.

Kao jedna od parcijalnih mogućnosti ograničavanja širenja zaraze je i prelazak svih škola na nastavu onlajn.

Ali ideja se, sudeći po reakcijama koje prenose mediji, ne dopada ministarki prosvete Luciji Azolina koja tvrdi da je zaraženost u školama mala, ali ni roditeljima koji ne žele da ponove iskustvo od proletos kada su mnogi, zatvoreni u kući, morali da se bave svojom profesijom, kućnim poslovima i da pomažu deci koja su nastavu pratila od kuće.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...