Najnovije vesti

HAOS NA ULICAMA ŠPANIJE: Protesti zbog mera uvedenih zbog pandemije! Pljačke, barikade i sukobi sa policijom širom zemlje (VIDEO)
Foto: Profimedia/Jordy Boixareu/Sputnik

DRAMATIČNO

HAOS NA ULICAMA ŠPANIJE: Protesti zbog mera uvedenih zbog pandemije! Pljačke, barikade i sukobi sa policijom širom zemlje (VIDEO)

Planeta

U Španiji se održavaju protesti protiv restrikcija uvedenih zbog pandemije koronavirusa, ali su se pretvorili u sasvim nešto drugo, obilje nasilja i kriminala.

Demonstranti su tokom noći zapalili kontejnere sa smećem te su postavili barikade na saobraćajnici Gran Via u Madridu, a razbili su i nekoliko izloga prodavnica u centru grada.

Kada je policija pokušala okončati nezakonito okupljanje, demonstranti su počeli bacati kamenje i baklje. Policija je uzvratila gumenim mecima nakon čega su demonstranti pobegli u obližnje ulice.

U Barseloni su demonstrani takođe gađali policiju kamenjem druge noći protesta protiv restrikcija. Regionalna vlada u Kataloniji je odobrila novi paket mera ove sedmice, uključujući zabranu napuštanja distrikata tokom vikenda.

Do sukoba je došlo i u španskom gradu Logornu gde su demonstranti palili kontejnere, razbijali prozore i pljačkali prodavnice.

Protesta je bilo i u Granadi, Malagi i Bilbau.

Španski premijer Pedro Sančes je apelovao na Špance da pokažu strpljenje i mir, a osudio je nasilno i iracionalno ponašanje "manjine".

Španski parlament je odobrio šestomesečno produženje vanrednog stanja te je dao više ovlašćenja regionalnim vlastima u svrhu borbe protiv drugog talasa koronavirusa. Vanredno stanje u Španiji će trajati do 8. maja, ali postoji mogućnost ukidanja 9. marta zavisno od situaciji.

Regionalne vlade mogu kontrolisati slobodu kretanja i vrijeme policijskog sata bez komplikovanih procedura u parlamentu. Mnoge regije su povećale restrikcije koje uključuju policijski sat tokom noći, karantin i restrikcije putovanja.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...