PEDIJATAR IZ NAPULJA UPOZORAVA: Raste broj mališana koji su zaraženi koronom! Deca su veoma osetljiva, treba ih zaštititi
Foto: EPA / RICCARDO ANTIMIANI

italija

PEDIJATAR IZ NAPULJA UPOZORAVA: Raste broj mališana koji su zaraženi koronom! Deca su veoma osetljiva, treba ih zaštititi

Planeta -

Pedijatar napuljske bolnice "Santobono" Vićenco Tipo upozorava da u poslednje vreme raste broj dece do 15 godina starosti, koja su zaražena kovidom-19, prenosi onlajn dnevni list "Fanpejdz".

Pedijatar kaze da je polovina zaražene dece do 3 meseca starosti.

Lekari su utvrdili da majke nisu pozitivne na koronavirus, pa zaključuju da se deca verovatno inficiraju od rodbine i prijatelja, dakle osoba izvan užeg kruga porodice, koje doalze da vide bebe, i pri tom ih grle, ljube ili ih uzimaju u naručje.

Simptomi koji se javljaju kod dece zaražene kovidom-19 su povišena temperatura, gubitak apetita, razdražljivost, proliv i blaži disajni problemi.

"Deca su veoma osetljiva i u vreme pandemije kovida-19 treba ih zaštitti tako što ćemo ograničiti, još bolje sasvim isključiti posete porodici gde su mala deca, zabraniti svima uključujući ocu, braci i sestrama da se primiću n ovorodzenčetu bez maske na licu, ne dozvoliti nikome da ljubi bebu, dirati dete samo nakon što su dobro oprane i dezinfikovane ruke, držati dete u nekom prostoru koji je miran i često provetravati prostorije", preporučuje pedijatar napujske bolnice.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja