UHVATILI SERIJSKOG UBICU POSLE 30 GODINA: Sve vreme im bio pred očima, o njemu snimljen i poznati film (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

I SAM OČEKIVAO DA ĆE RANIJE BITI UHVAĆEN

UHVATILI SERIJSKOG UBICU POSLE 30 GODINA: Sve vreme im bio pred očima, o njemu snimljen i poznati film (VIDEO)

Planeta -

Jedan Južnokorejac priznao je na sudu da je pre tri decenije ubio 14 žena i devojaka u jednom od najpoznatijih slučajeva serijskih ubistava u toj zemlji i dodao kako je iznenađen što nije uhvaćen ranije.

Li Čun-jae (57) ubistva je priznao Junu, jedinoj osobi koja je ikada osuđena za bilo koje od tih zločina.

"Nisam mislio da će ovi zločini biti zauvek zakopani", rekao je Li na sudu u gradu Suvonu.

Prošle godine je policiji priznao ubistva, ali ovo je prvi put da je o tome javno govorio.

Jun, čije puno ime i prezime nije objavljeno zbog zakona Južne Koreje koji štiti privatnost osumnjičenih i kriminalaca – pušten je 2008. godine, nakon što je proveo 20 godina u zatvoru zbog silovanja i ubistva 13-godišnje devojke. To ubistvo jedno je od 10 koja su se dogodila između 1986. i 1991. godine, a koja su poznata kao 'ubistva iz Hvaseonga', nazvana po području na kojem su se dogodila.

Decenijama je devet drugih ubistava ostalo nerešeno, a slučajevi su dospeli u fokus javnosti zahvaljujući filmu "Sećanja na ubistvo", reditelja Bong Džun-hoa, koji nam je postao poznat i po filmu "Parazit".

Prošle godine policija je pokrenula istragu nakon što su novi DNK dokazi povezali Lija s nekim od ubistava. Junu, koji je godinama protestovao tvrdeći da je nevin, odobreno je ponovno suđenje, na kojem njegovi advokati pokušavaju da ponište osuđujuću presudu.

Na ponovljenom suđenju u ponedeljak, Li je rekao da je, kad ga je u vreme ubistava policija ispitivala, na sebi imao sat jedne od žrtava. Međutim, policija ga je gnjavila jer kod sebe nije imao ličnu kartu – nakon čega je ubrzo pušten na slobodu.

"Još ne razumem zašto nisam bio osumnjičeni. Oko mene su se dogodili zločini i nisam se trudio da sakrijem stvari, pa sam mislio da ću biti lako uhvaćen. Bilo je stotine policijaca. Stalno sam nailazio na detektive, ali uvek su me pitali za neke ljude oko mene", rekao je on.

Li je rekao da nije imao razloga da ubije 13-godišnjakinju, a dok je opisivao kako ju je ubio, nije pokazivao osećanja.

"Bio je to impulsivan čin. Čuo sam od nekoga da je osoba s invaliditetom uhapšena, ali nisam znao zbog čega, jer sam počinio mnogo zločina", rekao je Li, koji se izvinio članovima porodica svojih žrtava, i Junu.

"Čuo sam da je istraga sprovedena nad mnogim ljudima i da su nepravedno stradali. Želeo bih da se izvinim svima njima. Došao sam, svedočio i opisao zločine u nadi da će žrtve i njihove porodice pronaći utehu kad se istina otkrije. Ostatak života ću se kajati", rekao je Li.

Li je u zatvoru od 1994. godine, gde izdržava doživotnu kaznu zbog silovanja i ubistva svoje rođake. Za slučajeve iz Hvaseonga, Li ne može biti krivično gonjen jer su slučajevi zastareli.

U vreme kad su se ubistva dogodila, Hvaseong je bio ruralno područje u kome je živelo oko 226.000 ljudi rasutih po brojnim selima. Nasilna kriminalna dela bila su retka u tom području. Policija je uložila silnu energiju u pronalazak serijskog ubice, za šta je potrošeno i više od dva miliona radnih dana - što je rekord za dužinu i opseg neke istrage u Južnoj Koreji.

Više ljudi, uključujući Juna, koji šepa zbog dečje paralize i nije završio osnovnu školu, optužili su policiju da ih je tokom istrage mučila.

U julu, šef policijske uprave te provincije, Giongi Nambu Bae-jongju priznao da je policija tokom početne istrage 1989. godine napala Juna i prisilila ga na lažno priznanje. U službenim dokumentima zabeleženo da je svedok bio prisutan tokom Junovog priznanja - ali je Nambu rekao da to nije bio slučaj.

#Klanjamo se i izvinjavamo svim žrtvama zločina Li Čun-jae, porodicama žrtava i žrtvama policijskih istraga, uključujući Juna, rekao je Giongu Nambu, napominjući da su i drugi patili zbog zloupotrebe policijskih ovlašćenja tokom početne istrage.

Takođe je rekao da su vlasti zaključile da je Li odgovoran za svih 10 ubistava koja su se dogodila između 1986. i 1991. u Hvaseongu. Jun je u ponedeljak rekao da mu treba vremena da "svari" šta se dogodilo na sudu. Ranije je kazao da se oseća frustrirano zbog svih godina nepravde i želi ostatak svog života da živi kao nevin čovek.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track