AMERIKANCI SE NAORUŽAVAJU DO ZUBA PRED IZBORE: Strahuju od nemira, pa opustošili prodavnice oružja (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

mnogima je ovo prva kupovina oružja

AMERIKANCI SE NAORUŽAVAJU DO ZUBA PRED IZBORE: Strahuju od nemira, pa opustošili prodavnice oružja (VIDEO)

Planeta -

Stanovnici američkog Mičigena masovno kupuju oružje pred sutrašnje predsedničke izbore u SAD.

"Oni čak ni ne znaju proces", kaže Bil Kjučik, vlasnik prodavnice oružja, za SkajNjuz.

"Samo žele da kupe oružje - i dnevno imam oko stotinu poziva u vezi s tim", dodaje, pokazujući na praznu vitrinu u kojoj se, kako kaže inače nalazi oko "stotinak pušaka".

Građani Mičigena, ključne "kolebljive" države, tzv. sving-države za koje se ne zna pouzdano za kog kandidata će glasati, naoružavaju se zbog straha od građanskih nemira u slučaju spornog izbornog rezultata. Poslednjih nedelja, Mičigen se pokazao i kao žarište domaćih militantnih aktivnosti.

Najočitiji primer je FBI-jevo otkriće zavere za otmicu demokratske guvernerke Grečen Vitmer zbog njenih mera zatvaranja u borbi protiv korona virusa.

Pre samo nekoliko dana, FBI i policija Mičigena uhapsili su samoproglašenog lidera grupe suprematističke belačke grupe, optuživši ga za višestruke zločine i rukovođenje "kampom mržnje" u toj državi.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Džaved Ali veruje da su tri ključna faktora dovela do ovog očiglednog naglog porasta domaćih terorističkih pretnji - uticaj pandemije i ograničenja koja su iz toga proizašla, protesti zbog socijalne pravde u početku podstaknuti ubistvom crnca Džordža Flojda, kao i pojačana politička retorika.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track