TRAMPA UKLONITI SILOM AKO NE ODE SAM! Velika nervoza duboke države, u ovom pismu leže razlozi za SMENU MINISTRA ODBRANE!
Foto: Profimedia / Brendan Smialowski / AFP

moguć državni udar!

TRAMPA UKLONITI SILOM AKO NE ODE SAM! Velika nervoza duboke države, u ovom pismu leže razlozi za SMENU MINISTRA ODBRANE!

Planeta -

Novi vršilac dužnosti ministra odbrane SAD Kristofer Miler stigao je danas u zgradu Pentagona, oko sat vremena nakon što je predsednik Donald Tramp saopštio da je smenio ministra odbrane Marka Espera, ne obrazlažući ovaj potez.

Kako javlja Rojters, ''Trampov izbor'' Miler došao je u zgradu Pentagona posle Trampovog tvita u kojem je saopštio da je smenio Espera, nakon čega je, posle njihovih političkih nesuglasica, usledio ''neceremonijalni odlazak šefa Pentagona''.

Miler, koji je bio na mestu direktora Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma, ušao je u zgradu Pentagona malo posle 14 sati po vašingtonskom vremenu.

foto: Profimedia / MANDEL NGAN / AFP

Nije poznato, kako dodaje Rojters, da li je Esper još u svojoj kancelariji na trećem spratu Pentagona. Pentagon se još nije oglasio povodom, kako se navodi, ''dugo očekivane Trampove odluke da smeni Espera''.

Objavivši na Tviteru smenu Espera, Tramp Nije, međutim, objasnio zašto se odlučio na smenu šefa Pentagona.

Rojters je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da se Esper pripremao za mogućnost odlaska sa dužnosti mesta ministra odbrane ili smenu posle predsedničkih izbora, pogotovo u slučaju pobede Trampa na predsedničkim izborima.

Prema Rojtersovim izvorima, Esper nije bio saglasan sa Trampovim čestim kritikama Severnoatlantskog saveza.

Ta agencija je ranije danas objavila da su dvojica veterana američke vojske u avgustu pomenula mogućnost nasilnog izbacivanja Trampa iz Bele kuće, u otvorenom pismu najvišem američkom generalu Marku Majliju.

foto: Profimedia

Penzionisani oficiri američke vojske Džon Nagl i Pol Jingling su u avgustu načelniku generalštaba Vojske SAD Majliju poslali otvoreno pismo u kojem su naveli da bi, u slučaju da Tramp odbije da se povuče sa mesta predsednika SAD, ''to morala da učini američka vojska silom''.

''I Vi morate da izdate to naređenje'', poručili su Nagl i Jigling u pismu Majliju.

Ipak, neki drugi bili su mišljenja da bi takav potez "bilo najbolje prepustiti tajnoj službi".

foto: Profimedia / Brendan Smialowski / AFP

"Imamo ustavne procese za rešavanje takve situacije, a vojska ne ne nalazi u toj jednačini" rekla je Kori Šejk, direktorka spoljne i odbrambene politike u Amerikan Enterprajz Institutu.

Kurir.rs / Reuters, Tanjug, Foto: Profimedia / Brendan Smialowski / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track