POLITIKOLOG SA FLORIDE O IZBORIMA U SAD Amerika nije podeljena kako se čini, Trampovo nastojanje da ospori rezultate biće uzaludno
Foto: Profimedia/MANDEL NGAN/AFP

amerika

POLITIKOLOG SA FLORIDE O IZBORIMA U SAD Amerika nije podeljena kako se čini, Trampovo nastojanje da ospori rezultate biće uzaludno

Planeta -

Rezultate izbora u SAD-u i dešavanja koja će uslediti za naš portal komentarisao je ugledni politolog s univerziteta FAU na Floridi Kevin Vagner.

On smatra da će nastojanja aktualnog predsednika Donalda Trampa da ospori rezultate izbora biti najverovatnije uzaludna.

"Ako predsednik može dokazati prevaru ili kršenje izbornih pravila, možda će imati neke prilike na sudu, ali do sada nisam video ništa što bi moglo promeniti rezultat", smatra on.

Tajna pobede Džozefa Bajdena leži u činjenici da Tramp nije uspeo ostvariti plan koji je njegov izborni štab postavio.

"Tramp je trebao da osvoji važne južne države Arizonu, Floridu, Džordžiju i Severnu Karolinu. Čini se da je osvojio samo dve, Floridu i Severnu Karolinu. Takođe je trebao da osvoji industrijski srednji zapad, Pensilvaniju, Mičigen i Viskonsin. Ništa od tog se nije desilo. Na kraju je izgubio u gradovima i predgrađima u svim tim državama", kazao je on.

Vagner smatra da glasanje poštom nije razlog pobede Bajdena, iako su ga demokrati efikasno koristili. Veruje da bi i Bajden dobio te glasove u svakom slučaju.

On se slaže da je jasno kako u SAD-u postoje oštre podele, ali da to ipak nije onako kako se prikazuje.

"Bajden će na kraju pobediti na ovim izborima s milionima glasova razlike. Čak je 2016. godine Hilari Klinton pobedila kad bi se gledao ukupan broj glasova, tek je elektorski koledž odlučio u koristi Trampa", zaključio je u komentaru za Klix.ba profesor Kevin Vagner.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja