TRAMPOVE PRISTALICE OVIM VIDEOM DOKAZUJU IZBORNU PREVARU: Evo i zvaničnog saopštenja okruga Delaver! (VIDEO)
Foto: Printscreen

američki izbori

TRAMPOVE PRISTALICE OVIM VIDEOM DOKAZUJU IZBORNU PREVARU: Evo i zvaničnog saopštenja okruga Delaver! (VIDEO)

Planeta -

Viralni video širio se društvenim mrežama tokom izbornog dana, ali i u danima nakon njega, za koji Trampovi obožavaoci tvrde da je dokaz izborne prevare.

Podsetimo, vodeće američke TV stanice, uključujući Trampu naklonjenu Foks Njuz, kao i ugledna novinska agencija AP, predviđale su da je demokratski kandidat Džo Bajden pobedio na američkim izborima.

Sam Tramp je više puta tvrdio bez ikakvih dokaza da demokrate pokušavaju da mu „ukradu“ izbore, odnosno da je na predsedničkim izborima u SAD bilo prevara.

Deo Trampovih obožavalaca na društvenim mrežama podelio je video za koji tvrde da dokazuje brojanje glasova u okrugu Delavare u saveznoj državi Pensilvanija, inače ključnoj državi za američke izbore. Bajden je u toj državi pretekao Trampa po broju glasova, što mu je donelo 20 izbornih glasova i na kraju pobedu na predsedničkim izborima.

Ljudi koji podržavaju Trampovu hipotezu o „izbornoj prevari“ tvrde da snimci pokazuju kako brojači glasova u okrugu Delaver popunjavaju glasačke listiće u korist Bidena.

Ali u stvarnosti, brojači glasova osigurali su da se oštećeni glasački listići mogu pravilno izbrojati, rekli su zvaničnici u petak.

Prema postu zvaničnika okruga Delavare, video koji su Trampovi obožavaoci delili kao dokaz izborne prevare zapravo prikazuje brojače glasova koji prepisuju oštećene glasačke listiće koji se stoga nisu mogli brojati mašinski. Na snimku se vidi kako zaposleni kopira informacije na prazan listić kako bi se glas pravilno brojao. Čitav proces prate dva metra nezavisni posmatrači, što je sporazum sa kojim se složila Republikanska stranka u okrugu Delaver, piše CBS Njuz.

Zvaničnici kažu da je snimak uvećan kako gledaoci ne bi mogli da se vide u kadru ili kako bi se manipulisalo gledaocima snimka.

„Odeljenje za izbore u okrugu Delaver imalo je tok prebrojavanja uživo koji je objavljen 3. novembra. Ovaj prenos uživo omogućio je građanima da prate proces prebrojavanja uživo u realnom vremenu, pružajući tako transparentan uvid u proces“, navodi se u saopštenju okruga Delaver.

„Na nesreću, neki građani su modifikovali video zapis i izneli lažne tvrdnje, što je neopravdano dovelo u pitanje integritet izbornog osoblja i potpuno transparentan postupak brojanja u okrugu Delaver“, navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track