Najnovije vesti

JOŠ JEDNA POŠAST HARA SVETOM: Južna Koreja se bori sa ptičjim gripom, alarmantno u Evropi! Na hiljade ptica će biti uništeno
Foto: EPA/SANDER KONING

strah da ne pređe na ljude

JOŠ JEDNA POŠAST HARA SVETOM: Južna Koreja se bori sa ptičjim gripom, alarmantno u Evropi! Na hiljade ptica će biti uništeno

Planeta

Južnokorejsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo da je potvrđen visoko patogeni soj H5N8 virusa ptičjeg gripa u uzorcima divljih ptica na zapadu zemlje i izdalo upozorenje na tu bolest.

Virus je otkriven u uzorcima divljih ptica prikupljenim prošle nedelje u Čeonan-siju, oko 80 km zapadno od glavnog grada Seula.

Ministarstvo je pojačalo mere prevencije i izdalo upozorenje zbog visoko patogenog ptičjeg gripa i povećanih rizika od širenja virusa.

"To je ozbiljna situacija jer virus može iz zemlje ptica selica različitim putevima dospeti na farmu", navodi se u saopštenju ministra poljoprivrede Kim Hjeon-sua koji poziva na temeljno sprovođenje karantinskih mera na farmi, poput svakodnevne dezinfekcije dvorišta.

Nakon odvojene pojave ptičjeg gripa u Holandiji, zdravstveni službenici naredili su klanje pilića.

foto: EPA/SANDER KONING

Vlasti severnonemačke pokrajine Šlezvig-Holstajn u naredile da se sva živina drži u zatvorenom nakon otkrića ptičjeg gripa na dve farme u regiji.

Ptičji grip tipa H5N8 potvrđen je u ponedeljak na drugoj farmi živine u Nemačkoj.

Bolest se brzo širi među divljim pticama u toj saveznoj državi, upozorilo je ministarstvo, a vlasti trenutno istražuju razlog uginuća više od 3000 tamošnjih divljih ptica.

Velika Britanija je naredila uništavanje 13.000 pilića na farmi na severozapadu Engleske nakon što je tamo otkrila slučajeve zaraze.

Smatra se da je rizik od obolevanja ljudi mali, ali u prošlim epidemijama živine na farmi takođe su bili potrebni opsežni programi klanja kako bi se to sprečilo.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track