EVROPSKI LIDERI NAJAVILI BORBU PROTIV EKSTREMISTA: Među nama je trajna opasnost, odgovor na terorizam mora biti koordinisan i brz
Foto: Profimedia/Pool/ABACA/Abaca Press

NAKON TERORISTIČKIH NAPADA

EVROPSKI LIDERI NAJAVILI BORBU PROTIV EKSTREMISTA: Među nama je trajna opasnost, odgovor na terorizam mora biti koordinisan i brz

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u utorak da su ekstremistički napadi "evropska stvarnost" i da EU mora zategnuti šrafove na slabim mestima poput spoljnih granica i interneta nakon poslednjih ekstremističkih napada u Francuskoj i Austriji.

Makronove primedbe usledile su nakon što su on, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, nemačka kancelarka Angela Merkel, holandski premijer Mark Rute i zvaničnici izvršne i političke vlasti EU održali video konferenciju na kojoj su razgovarali o antiterorističkoj strategiji. Grupa je istakla da su je za ovu borbu potrebna istinska saradnja.

"Odgovor na terorizam i radikalizaciju mora biti uobičajen, koordinisan i brz, koji zahteva 'metodičan' rad", rekao je Makron.

Ekstremistički napadi tokom godina krvavili su brojne zemlje EU. Makron je napomenuo da će Francuska u petak obeležiti petu godišnjicu napada u Parizu u kojima je 13. novembra u muzičkoj dvorani i kafićima ubijeno 130 osoba.

Francuski zvaničnik naglasio je potrebu za razvojem zajedničke baze podataka i poboljšanom policijskom saradnjom te rekao da želi "duboku reformu" načina upravljanja spoljnim granicama evropskog područja bez viza, što je plan koji je objavio prošle sedmice.

"Sve slabosti na spoljnoj granici ili u jednoj državi članici bezbednosni su rizik za sve članice", rekao je Makron, prenosi britanski Telegraf.

Pored toga, želi da se "teroristički sadržaj izvuče s interneta" u roku od sat vremena od njegove pojave.

"To je nešto što se apsolutno mora uspostaviti u narednim sedmicama", kazao je.

Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU trebali bi da se sastanu u petak i da raspravljaju kako da ubrzaju i poboljšati antiteroristički rad. To je najavio predsednik Evropskog veća Šarl Mišel koji je takođe prisustvovao jučerašnjoj konferenciji u društvu predsednice Evropske komisije Ursule fon del Lejen.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ukazao je na potrebu boljeg praćenja bivših zatvorenika koje su povezani sa islamskim radikalistima te ih je nazvao "tempiranim bombama" kada se nađu na slobodi.

"Među nama postoji trajna opasnost", rekao je za strane borce koji su se vratili iz Sirije ili Iraka. Kurc smatra da bi njihova sloboda trebala biti ograničena da bi se zaštitilo društvo.

Austrijski lider takođe je osudio "politiku radikalizacije islama" i okarakterisao je kao pritajeni problem evropskog društva u kojem je samo leglo terorizma. To se poklapa sa Makronovim planiranim zakonom koji za cilj ima usmeravanje onih koji zagovaraju radikalni islam u Francuskoj.

I zvaničnici Nemačke i Holandije naglasili su da cilj nije stigmatizacija samog islama.

"Ovde se ne radi o sukobu između islama i hrišćanstva. Ovde se radi o demokratskom modelu društva koji se mora suprotstaviti terorističkom i antidemokratskom ponašanju, i to s velikom iskrenošću i odlučnom snagom ", rekla je Merkelova.

Rute je upozorio da se ne izdvajaju grupe ljudi zbog njihovog porekla ili vere.

"Ovo nije sukob između hrišćana i muslimana. Ne. To je borba između civilizacije i varvarstva", rekao je Rute.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track