Najnovije vesti

SHVATAMO LI ILI NE DA SMO U RATU? U Italiji besni drugi talas korone, pogođeni su svi regioni! Sve izvesnije potpuno zatvaranje
Foto: Profimedia/IPA / BACKGRID/Backgrid UK

pandemija korone

SHVATAMO LI ILI NE DA SMO U RATU? U Italiji besni drugi talas korone, pogođeni su svi regioni! Sve izvesnije potpuno zatvaranje

Planeta

Dok brutalni drugi talas pandemije koronavirusa testira kapacitete italijanskog zdravstvenog sistema, vlada će danas staviti u lokdaun dodatne delove zemlje, najavili su regionalni guverneri.

Za razliku od prvog talasa, koji je bio koncentrisan na sever zemlje, virus sada besni čitavom Italijom, od visoko industrijalizovanog područja Milana do nesigurnijeg juga zemlje. U nastojanju da spreči nacionalno zaključavanje, vlada postupno zatvara i zaključava teško pogođena područja širom zemlje procenjujući nivo rizika na sedmičnoj osnovi.

Počevši od srede, kretanje će biti strogo ograničeno unutar centralnih regija Abruzo, Umbrija i Toskana, kao i u Basilikati na jugu i Liguriji na obali, najavile su lokalne vlasti. Prošle sedmice je vlada stavila pod blokadu značajan deo zemlje, uključujući regiju Lombardija.

Od 9. novembra prosečan broj novih dnevnih slučajeva iznosio je 32.684, što je 92 odsto više u odnosu na 14 dana pre.

"Gotovo sve italijanske regije su veoma pogođene", rekao je Đovani Reza, direktor odeljenja za prevenciju bolesti u Ministarstvu zdravlja Italije, dodajući da su u situaciji koja se pogoršava i da su potrebna nova ograničenja.

Kako prenose italijanski mediji, s više od polovine svojih kreveta koje zauzimaju pacijenti s koronavirusom, bolnica San Luiđi u blizini Torina, u vrlo pogođenom severnom delu Pijemonta, postavila je desetine kreveta unutar kapelice bolnice i konferencijske sobe. Isto je urađeno u bolnici u Latini, blizu Rima, kako bi se napravilo prostora za pacijente koji boluju od Kovida-19.

"Ako priliv ljudi i hospitalizacija ostanu isti, nećemo izdržati ni čitavu sedmicu", rekao je Antonio Voza, direktor hitne pomoći u milanskoj bolnici Humanitas.

Protesti regionalnih predsednika u zaključanim područjima uznemirili su vladu.

"Shvatamo li ili ne da smo u ratu?" rekao je za italijanske medije Pierpaolo Sileri, zamenik italijanskog ministra zdravlja, ističući da je ovo borba za spas Italije.

Prošlog meseca, dok je koronavirus ponovo zaživeo, vlada je uvela niz ograničenja, no, s više od 500 slučajeva na 100 hiljada ljudi, zaključavanje širom zemlje izgleda sve verovatnije, a dok se svi pitaju da li je Italija naučila neke lekcije iz razornog prvog talasa.

Andrea Krisanti, profesor mikrobiologije na univerzitetu u Padovi, rekao je da je italijanska vlada propustila priliku da ukroti drugi talas pandemije.

"Nemamo plan da se izvučemo iz ovoga", rekao je Krisanti tokom gostovanja na italijanskoj nacionalnoj televiziji, ističući da možda još ipak ima nade.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...