MORALESOV TRIJUMFALNI POVRATAK U BOLIVIJU Vratio se u grad iz kojeg je pobegao, pa pristalicama poručio: Sad smo na vlasti (VIDEO)
Foto: Profimedia/FERNANDO CARTAGENA/AFP

bivši predsednik bolivije

MORALESOV TRIJUMFALNI POVRATAK U BOLIVIJU Vratio se u grad iz kojeg je pobegao, pa pristalicama poručio: Sad smo na vlasti (VIDEO)

Planeta -

Bivši bolivijski predsednik Evo Morales trijumfalno se vratio u grad iz kojeg je pobegao, Čimore gde su ga dočekale desetine hiljada ljudi.

Morales se nakon "desničarskog puča" i godine provedene u egzilu vratio ponovo u regiju poznatoj po uzgoju koke, poručivši: "Sad smo na vlasti!"

"Evo, Evo, Evo", skandirali su okupljeni koji su u grad Čimore doputovali iz cele Bolivije kako bi svedočili trijumfalnom povratku svog lidera.

Prvi autohtoni predsednik Bolivije dao je ostavku i napustio zemlju 11. novembra 2019. godine, pobegavši meksičkim avionom sa aerodroma u gradu Čimore.

Morales se odlučio povući u trenutku kada više nije imao podršku sigurnosnih snaga nakon optužbi o izbornoj prevari i nemira sa smrtnim posledicama.

Odluka Moralesa o povratku u Boliviju usledila je samo nekoliko sedmica nakon što je njegova stranka ponovno preuzela predsedničko mesto na ponovljenim izborima.

Morales je svojim činom razbesnio političke protivnike i uznemirio neke unutar vlastite stranke, Pokreta za socijalizam (Mas).

Novi bolivijski predsednik, ljevičar Luis Arse, distancirao se od svog prethodnika i nije učestvovao na skupu dočeka Moralesa u provinciji Čapare.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track