DRAMATIČAN APEL MAĐARSKE VLADE: Hrišćani su najprogonjenija religija na svetu! 260 miliona se suočilo sa progonom zbog vere! VIDEO
Foto: EPA / Malton Dibra

peter sijarto

DRAMATIČAN APEL MAĐARSKE VLADE: Hrišćani su najprogonjenija religija na svetu! 260 miliona se suočilo sa progonom zbog vere! VIDEO

Planeta -

Mađarska vlada upozorila je da se sve veći progon hrišćana mora okončati širom sveta, uključujući i Evropu, koja se suočila sa nekoliko islamskih terorističkih napada.

Ministar inostranih poslova Peter Sijarto primetio je da je „hrišćanstvo i dalje najprogonjenija religija na zemlji“, mada njegova vlada nerado prima hrišćanske izbeglice.

Govoreći na onlajn konferenciji Međunarodnog saveza za versku slobodu u ponedeljak u SAD je izjavio da se „oko 260 miliona hrišćana danas suočilo sa progonom u svetu, a 3.000 je ove godine ubijeno“.

Prema procenama mađarske vlade, najmanje 3.700 hrišćana bilo je zatočeno zbog svoje vere tokom prošle godine.

Ministar Sijarto rekao je, „u proseku se dnevno ubijalo osam hrišćana“. On je prijavio 9.500 napada na hrišćanske crkve i objekte tokom prošle godine.

„Svet ne bi smeo to da zaboravi, čak ni pod ovim izazovnim okolnostima“, dodao je Sijarto u očiglednom pozivanju na pandemiju i druga previranja koronavirusa. „A mi Evropljani moramo biti svesni da ovo nije samo udaljeni fenomen“, rekao je. „Ovaj fenomen je sada ovde u Evropi.“

Ministar Sijarto citirao je nedavne smrtonosne islamske terorističke napade u Francuskoj i Austriji i vandalizaciju statua pape Jovana Pavla II u Poljskoj.

Izrazio je solidarnost sa poljskom vladom i Poljskom katoličkom crkvom, rekavši da se moraju zaustaviti "ekstremistički napadi" na hrišćanske zajednice. „Ovo je naša zajednička odgovornost da moramo da potisnemo ove ekstremne antihrišćanske pokrete.“

U Poljskoj je napadnuto nekoliko crkava tokom nasilnih protesta nakon što je presuda visokog suda podržala vladinu zabranu pobačaja zbog invaliditeta.

Sijarto je takođe rekao da mere protiv pandemije koronavirusa ne bi trebalo da ograniče pravo hrišćanskih zajednica da ispovedaju veru zabrinutosti zbog zatvaranja crkava.

Tristan Azbej, mađarski sekretar za pomoć progonjenim hrišćanima, slaže se. Takođe je urgirao svet da ne zaboravi „na one kojima se koronavirus čini kao manje zlo u poređenju sa egzistencijalnom krizom sa kojom su prisiljeni da se svakodnevno suočavaju“.

Azbej je na internet konferenciji grupe za zaštitu prava International Christian Concern rekao da je broj hrišćana koji se suočavaju sa progonom porastao sa 245 na 260 miliona tokom prošle godine.

„Otprilike jedna trećina svetske populacije suočena je sa nekim vidom progona zbog svojih verskih uverenja, a hrišćani su najprogonjenija zajednica“, rekao je on. „Pandemija je sada pogoršala i njihovu situaciju.“

Međutim, vlada mađarskog premijera Viktora Orbana našla se na meti kritika. Mađarska je jedna od prvih zemalja koja ima vladinu kancelariju posvećenu progonjenim hrišćanima, ali izgleda da nerado prihvata hrišćanske izbeglice.

Azbej se usprotivio tome da umesto „podsticanja progonjenih zajednica da napuste svoje domovine, pomoć treba pružiti tamo gde se pojave problemi“.

Kurir.rs/Worthy News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja