GENERALNI DIREKTOR ZDRAVSTVENE SLUŽBE U FRANCUSKOJ: Broj zaraženih korona virusom premašio 2 miliona, ali mere daju rezultate
Foto: Profimedia/Bony/Sipa Press

kovid-19

GENERALNI DIREKTOR ZDRAVSTVENE SLUŽBE U FRANCUSKOJ: Broj zaraženih korona virusom premašio 2 miliona, ali mere daju rezultate

Planeta -

Ukupan broj obolelih od kovid-19 u Francuskoj premašio je dva miliona, ali napori da se zaustavi širenje virusa počinju da daju rezultate, rekao je u utorak generalni direktor Zdravstvene službe Džerom Salomon.

Salomon je na konferenciji za novinare rekao da su vlasti u Francuskoj juče potvrdile da je broj zaraženih korona virusom porastao na 2.036.755, nakon što je od poslednjeg preseka stanja prijavljeno 46.273 novih slučajeva bolesti.

Generalni direktor Zdravstvene službe je rekao da kolektivni napori počinju da daju rezultate i da se broj novih slučajeva smanjio tokom poslednjih nekoliko dana, kako prenosi Rojters.

Ipak, potrebno je udvostručiti napore kako bi se uspostavila kontrola nad pandemijom, poručio je Salomon.

Poštovanje mera karantina objašnjava smanjenje broja novozaraženih, objasnio je on i napomenuo da treba održati visok nivo budnosti kako bi proslave na kraju godine i zimski meseci protekli bezbedno.

Francuski ministar zdravlja Olivier Veran rekao je juče da je širenje virusa u zemlji počelo da se smanjuje, ali da mere karantina, uvedene po drugi put od početka pandemije, još neće biti ublažene.

Nakon što policijski čas uveden sredinom oktobra u većim gradovima Francuske nije dao očekivane rezultate vlada je 30. oktobra odlučila da proglasi jednomesečni karantin na teritoriji čitave države, nešto blaži od onog koji je bio na snazi tokom prvog talasa pandemije.

Pozivajući se na izvore, televizija BFM je juče prenela da će predsednik Emanuel Makron sredinom sledeće nedelje govoriti o uslovima za postepeno ublažavanje mera karantina.

Francuska se po broju zaraženih nalazi na četvrtom mestu u svetu, a po broju preminulih na sedmom.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track