TEŠKA SITUACIJA U ITALIJI: Korona za 24 sata odnela preko 750 života! Kritično na odeljenjima intenzivne nege, fale im lekari
Foto: EPA / RICCARDO ANTIMIANI

dramatično

TEŠKA SITUACIJA U ITALIJI: Korona za 24 sata odnela preko 750 života! Kritično na odeljenjima intenzivne nege, fale im lekari

Planeta -

Više od 750 osoba je preminulo u poslednja 24 sata u Italji od kovida-19, a ukupno od početka pandemije do sada broj žrtava zaraze je 47.000, piše agencija Ansa.

Prema saopštenju civilne zaštite, sada zabrinjava stanje na odeljenjima intenzivne nege, gde je prema medicinskim parametrima stanje kritično, budući da je 42 odsto kapaciteta zauzeto kovid-pacijentima, a u običnim odeljenjima bolnica 53 odsto pacijenata su oni koji se leče od korona virusa.

Lekari anesteziolozi upozoravaju da se kritično stanje u odeljenjima intenzivne nege ne može rešiti samo povećanjem broja bolničkih kreveta, već su potrebni i lekari specijalisti koji će lečiti zaražene, piše list "Hafington Post".

"Stotine preminulih dnevno od kovida-19 nas upozoravaju da smo još u centru problema. Epidemiološka situacija je još uvek veoma teška, brojevi koji nam pokazuju kretanje zaraze su visoki, iako na prvi pogled se čini da se krivulja rasta novozaraženih usporava", izjavio je za list koordinator vladinog naučnio-tehničkog komiteta za praćenje pandemije Agostino Mioco.

O teškoj situaciji u zemlji, prouzrokovanoj pandemijom kovida-19, govorio je italijanski premijer Djuzepe Konte na skupštini Federacije javnih preduzeća.

Konte je, kako pise list "Koriere dela Sera", rekao da vlada primećuje rašireno socijalno i psihološko nezadovoljstvo građana zbog situacije u kojoj se nalaze i podsetio da je samo zajedničkim naporima i primenom odgovarajućih, iako nepopularnih mera ograničenja, moguće savladati zdravstvenu i ekonomsku krizu.

"Ssto pre to uspemo, pre ćemo moći da se vratimo normalnoj proizvodnji i životu", rekao je premijer Konte.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track