ZDRAVSTVO U EVROPI PRED KOLAPSOM Regionalni direktor SZO upozorava: Na svakih 17 sekundi umre jedan zaražen korona virusom
Foto: Profimedia/Utrecht Robin/ABACA/Abaca Press

dramatično

ZDRAVSTVO U EVROPI PRED KOLAPSOM Regionalni direktor SZO upozorava: Na svakih 17 sekundi umre jedan zaražen korona virusom

Planeta -

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge naveo je u svojoj pismenoj izjavi, da, prema statistikama SZO, u Evropi svakih 17 sekundi umre jedna osoba zaražena koronavirusom.

Kako navodi Kluge, u 53 zemlje, koje čine evropski region SZO, registrovano je više od 15,7 miliona slučajeva zaraze koronavirusom i gotovo 355.000 preminulih od posledica ove bolesti.

Naglasio je da je samo ovaj mesec u tim zemljama zabeleženo četiri miliona novih slučajeva zaraze te da je u više od 80 odsto zemalja zabeležen rast broja zaraženih od više od 100 na 100 hiljada stanovnika te da je u skoro trećini ovih zemalja taj broj veći od 700 na 100 hiljada stanovnika.

"Rezultat toga su zdravstveni sistemi koji su pred kolapsom. Francuska je popunila 95 odsto kapaciteta odeljenja za intenzivnu negu za samo 10 dana, a i u Švajcarskoj su ta odjeljenja puna", naglasio je Kluge.

Ipak, navodi Kluge, stroge mere koje su uvedene u većini evropskih zemalja dale su dobre rezultate jer je sada sedmični broj zaraženih pao sa više od dva miliona na 1,8 miliona.

Kluge je napomenuo da nadu u borbi protiv koronavirusa daju i vesti o efikasnosti novootkrivenih vakcina, no napomenuo je da je i dalje neophodno poštovanje svih epidemioloških mera.

"Ako 95 odsto ljudi nosi maske i ako se primene druge mere društvene distance, Evropa bi mogla izbeći oko 281.000 smrtnih slučajeva do februara", dodao je Kluge.

Istakao je da je od esencijalne važnosti da škole ostanu otvorene jer deca nisu primarni nosioci zaraze, tako da zatvaranje škola nije efikasna mera za kontrolisanje pandemije.

"Zemlje koje razmišljaju o zatvaranju škola treba da razmisle o neželjenim efektima u vezi sa ishodom obrazovanja, kao i mentalnim i društvenim zdravljem dece", naveo je Kluge.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track