Najnovije vesti

STAGNIRA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U ITALIJI: Zaraženo više od 1,5 miliona ljudi, opada broj pacijenata na intenzivnoj nezi
Foto: EPA / RICCARDO ANTIMIANI

epidemija

STAGNIRA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U ITALIJI: Zaraženo više od 1,5 miliona ljudi, opada broj pacijenata na intenzivnoj nezi

Planeta

Više od milion i po Italijana je trenutno zaražno kovidom -19, u jednom danu zarazi su podlegle 822 osobe, opada broj pacijenata u odeljenjima intenzivne nege, kao i broj hospitalizovanih, piše agencija Ansa.

Vladin komesar za vanredne okolnosti Domenika Arkuri kaže da uprkos visokim brojevima, širenje koronavirusa stagnira, ali da će odlučujući momenat za zaustavljanje pandemije nastati tek masovnom vakcinacijom.

Vlada će danas razmotriti mere koje treba da stupe na snagu 3. decembra.

Premijer Djuzepe Konte je pod velikim pritiskom da olabavi anti-kovid mere u regijama gde je epidemiološka situacija najteža, a na snazi lokalni karantin.

Međutim, Konte je ponovio da se anti-kovid mere neće menjati sve dok indikator zaraze Rt, ne bude ispod 1.

Rt se dobije analizom 21 parametra i dok je ispod 1 područje se smatra epidemiološki sigurnim.

Poslednjih deset dana u nekim italijanskim regijama Rt je bio iznad 1,5, što je indikator eksponencijalnog širenja virusa.

Za sada se pouzdano zna da će od decembra, svi koji se vračaju iz dugih zemalja morati ostati u 15-dnevnom karantinu.

Jedna od velikih tema kojom se bavi vlada, opozicija, sindikati i svi mediji je škola.

Za sada sva nastava je onlajn. Bilo je predloga da se đaci vrate u razrede početkom decembra, ali prema vestima iz medija verovatnije je da će mladi pohadzati direktnu nastavu tek u januaru naredne godine.

Od pocetka pandemije korona virusa u Italiji je od zaraze preminulo osmoro dece od 0 do 19 godina, a zaraženih među mladima je bilo 149 219, ili 12 odsto od ukupnog broja inficiranih, prenosi agencija Ansa.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...