Najnovije vesti

U PROVERU REZULTATA IZBORA U SAD SE UKLJUČIO I FBI: Agenti tražili podatke o krađi od agencije koja je radila i za republikance!
Foto: Profimedia

nije kraj?

U PROVERU REZULTATA IZBORA U SAD SE UKLJUČIO I FBI: Agenti tražili podatke o krađi od agencije koja je radila i za republikance!

Planeta

U nesigurnim danima nakon ovogodišnjih predsedničkih izbora u SAD, projekat Amistad Tomasa Mora - konzervativna pravna neprofitna organizacija - udružio se sa analitičarem podataka i bivšim pomoćnikom Trampove kampanje Matom Brainardom kako bi prikupio dokaze o navodnoj prevari Demokratske stranke.

Brainardovi podaci korišteni su za izvještavanje o brojnim tužbama projekta Amistad, uključujući slučajeve u Mičigenu, Minesoti, Viskonsinu i Pensilvaniji, a FBI je sada očigledno zainteresovan za njegovu istragu.

„FBI je proaktivno i direktno tražio od mene VIP nalaze koji ukazuju na ilegalne glasačke listiće“, tvitnuo je Brainard u nedelju, a „VIP“ se poziva na njegovu istragu, koju je nazvao „Projektom integriteta birača“.

U tvitu kasnije u nedelju, direktor projekta Amistad Filip Klajn rekao je da će Brainardovi podaci biti prosleđeni agenciji. Klajn je dodao da su podaci "korišćeni za identifikovanje stotina hiljada potencijalno lažnih glasačkih listića u zemljama u kojima smo podneli tužbu".

Brainardova najava prvi je znak da bi FBI mogao biti aktivno zainteresovan za sprovođenje optužbi za prevaru birača. Ranije u nedelju, predsednik Tramp optužio je agenciju, kao i Ministarstvo pravde, za očigledno nečinjenje. I FBI i DOJ „nestali su u akciji“, rekao je, nazivajući nedostatak krivične istrage „nezamislivim“.

Šta je FBI odlučio da uradi sa Brainardovim informacijama, nije poznato. Takođe, nejasno je koliko su rigorozni slučajevi prevare podaci bivšeg Trampovog pomoćnika. Brainard je ranije najavio da će podatke predstaviti članovima zakonodavnog tela države Arizona u ponedeljak, dok se državni sekretar u Arizoni priprema da potvrdi Bajdenovu očiglednu pobedu u državi.

Ako Trampove zakonske opcije propadnu i Izborni koledž potvrdi Bajdena kao pobednika na sastanku sledećeg meseca, Tramp je rekao novinarima u četvrtak da će predsedništvo ustupiti njegovom demokratskom rivalu. Tramp je, međutim, upozorio da bi potvrđivanje Bajdenove pobede bila „greška“ i uporedio izbore sa glasanjem u „zemlji trećeg sveta“.

Kurir.rs/Logično.com

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...