Najnovije vesti

ALIJEV O IDEJI DA SE NAPRAVI NOVI KORIDOR: Povezivao bi Karabah i Jermeniju, prolazio bi kroz grad Lačin koji treba se preda Bakuu
Foto: EPA

azerbejdžan

ALIJEV O IDEJI DA SE NAPRAVI NOVI KORIDOR: Povezivao bi Karabah i Jermeniju, prolazio bi kroz grad Lačin koji treba se preda Bakuu

Planeta

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izložio je ideju da se napravi novi koridor koji bi povezivao Nagorno-Karabah i Jermeniju, a da se grad Lačin u istoimenom koridoru preda Bakuu.

„Svima je dobro poznato da Lačinski koridor prolazi kroz grad Lačin i da se on nalazi na sredini koridora. Tokom razgovora s predsednikom Rusije govorio da Lačin treba da bude vraćen nama. Zato smo predložili da se napravi novi koridor, da se utvrdi maršruta i da se izgradi. U roku od tri godine. Verujem da može i pre“, rekao je Alijev u obraćanju građanima.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i premijer Jermenije Nikol Pašinjan potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Prema postignutim sporazumima, azerbejdžanska i jermenska strana ostaće na svojim zauzetim položajima, a u regionu će biti raspoređeni ruski mirovnjaci.

Sporazum podrazumeva i da će Kelbadžarski, Agdamski i Lačinski regioni biti vraćeni Azerbejdžanu do 1. decembra, dok će Jermenija zadržati deo Lačinskog koridora u širini od pet kilometara koji obezbeđuje vezu između nepriznate Republike Nagorno-Karbah i Jermenije, bez grada Šuša.

Lačinski koridor je od danas po kontrolom Bakua.

Kremlj bez komentara

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije danas želeo da komentariše predlog Alijeva.

Ipak, Peskov priznaje da generalno pitanja saobraćaja jesu na dnevnom redu dve zemlje.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...