Najnovije vesti

NIKO NE MOŽE DA SE MEŠA U NAŠE STVARI, PREKID VATRE SE POŠTUJE: Alijev tvrdi da postoje pokušaji da se omete sporazum o Karabahu
Foto: EPA

predsednik azerbejdžana

NIKO NE MOŽE DA SE MEŠA U NAŠE STVARI, PREKID VATRE SE POŠTUJE: Alijev tvrdi da postoje pokušaji da se omete sporazum o Karabahu

Planeta

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev kaže da ima pokušaja da se omete sporazum o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu.

„Ako neko želi da se umeša u izjavu koja je potpisana 10. novembra, naići će na naš žestok stav. Takvih pokušaja ima, a njihov cilj je da naruši sporazum jer on očigledno neke veoma nervira time da se ovde pojavio novi format bezbednosti. U izjavi je fiksirano formiranje zajedničkog tursko-ruskog centra“, rekao je Alijev u obraćanju građanima.

U isto vreme, dodao je on, neke nervira i to što se izjava poštuje.

„Niko ne može da se meša u naše stvari, u postignuti sporazum. Ono se sprovodi i mora da se sprovodi“, rekao je Alijev i dodao da se režim prekida vatre u celini poštuje.

U međuvremenu, tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je sa Rusijom potpisan sporazum o formiranju zajedničkog centra čiji je zadatak monitoring primirija u Karabahu.

„Tehnički pregovori između Rusije i Turske o formiranju i funkconisanju centra su završeni, sporazum je potpisan“, navodi Ministarstvo.

Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...