Amnesti internešenel objavio satelitske snimke Alepa

Amnesti internešenel objavio satelitske snimke Alepa

Planeta -
Saopšteno da je poslata jasna poruka obema stranama u borbama - svaki napad na civile biće jasno dokumentovan

LONDON - Amnesti internešenel objavio je danas satelitske snimke na kojima se vidi opseg artiljerijskih napada na sirijski grad Alep. "Amnesti internešenel šalje jasnu poruku obema stranama u borbama - svaki napad na civile biće jasno dokumentovan da bi se odgovorni pozvali na odgovornost," rekao je Kristof Ketl, menadžer za reagovanje u vanrednim situacijama ove međunarodne organizacije za ljudska prava.

Na slikama koje su snimili komercijalni sateliti između 23. jula i 1. avgusta u okolini Alepa vidi se više od 600 kratera, verovatno od granatiranja."Amnesti je zabrinut da će upotreba teškog oružja u nastanjenim kvartovima u Alepu i oko njega dovesti do daljeg kršenja ljudskih prava i teških povreda međunarodnog prava," saopštila je organizacija, dodavši da će pretvaranje najmnogoljudnijeg grada u zemlji u bojno polje imati katastrofalne posledice po civile. Skot Edvards, nadzornik Amnestijevog programa satelitske tehnologije, rekao je Radiju Bi-Bi-Si da izgleda da škole, džamije, crkve i bolnice u gradu dosad nisu bile zahvaćene granatiranjem, ali da se povećava broj pro-režimskih snaga.

Edvards je rekao da se na satelitskim snimcima vidi bar 58 tenkova, 45 oklopnih personalnih transportera, drugih pešadijskih vozila i mnogo artiljerije. U Alepu se, prema vojnim izvorima, nalazi najmanje 20.000 vojnika, dok se procene broja pobunjenika kreću od 6.000 do 8.000. Najmanje 13 osoba poginulo je danas u bombardovanju položaja pobunjenika u sirijskom gradu Alepu, saopštila je sirijska organizacija za ljudska prava OSDH. Prema podacima OSDH-a, u Siriji je u utorak ubijeno 225 ljudi, od čega 129 civila, 50 pobunjenika i 46 vojnika.

Vojska, koja je prošlog vikenda uputila znatno pojačanje u Alep, gde se od 20. jula vode borbe, spremna je za "odlučujuću" bitku, naveo je neimenovani izvor iz bezbednosnih snaga. Sirijska vojska preuzela je kontrolu nad pobunjeničkim delom grada Alepa u koji je jutros ušla tenkovima i oklopnim vozilima, javila je državna agencija Sana, ali tu informaciju demantuju pobunjenici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track