IRAN MENJA TAKTIKU, POSLAO PORUKU ZAPADU: Popustite sankcije u roku od 2 meseca ili počinjemo obogaćivanje uranijuma
Foto: Profimedia

teheran

IRAN MENJA TAKTIKU, POSLAO PORUKU ZAPADU: Popustite sankcije u roku od 2 meseca ili počinjemo obogaćivanje uranijuma

Planeta -

Islamska Republika Iran promenila je pristup problemu američkih sankcija nametnutih zbog navodnog razvoja nuklearnog programa. Zvanični Teheran poslao je poruku da će ozakoniti obogaćivanje uranijuma ukoliko one ne budu olakšane u roku od dva meseca.

Iran je odlučio i zaustaviti inspektore Ujedinjenih nacija u novom predlogu zakona koji bi podigao granicu obogaćivanja uranijuma, elementa potrebnog za crpljenje nuklearne energije, ali i za proizvodnju nuklearnog oružja, na velikih 20 odsto.

Podsetimo, istorijski dogovor između SAD-a, Evropske unije i Irana ograničio je ovaj postotak na 3,67 odsto, ali je administracija Donalda Trampa napustila sporazum i nametnula Iranu nove oštre sankcije.

Kap koja je očigledno prelila teheransku čašu jeste ubistvo naučnika Mohsena Fahrizadeha koji je bio na čelu programa za koji su zapadne sile tvrdile da za cilj ima razvoj nuklearne bombe.

Iran i dan danas tvrdi da bomba nije bila u razvoju te da je program bio miroljubive prirode.

Iran veruje da iza ubistva stoji Izrael, dok zvanični Tel Aviv još uvek nije komentarisao slučaj.

Zakon nalaže da će Iran početi povećano obogaćivanje uranija do 20 odsto te da će instalirati napredne uređaje centrifuge u tom procesu, ukoliko evropski partneri za dva meseca ne "reše problem sankcija" koje su uvedene 2018. godine nakon što je SAD napustio sporazum iz 2015. godine.

Zanimljivo je da se rok poklapa s krajem predsedavanja Donalda Trampa nakon kojeg predsednik postaje Džozef Bajden. Takođe, sam predsednik Irana Hasan Rohani usprotivio se ovakvom zakonu i načinu rešenja problema sankcija.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track