SAUDIJCI GRADE LUKSUZNO ODMARALIŠTE USRED PUSTINJE: Tu će biti apartmani i vile, a evo kako će izgledati (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

biće otvoreno za 3 godine

SAUDIJCI GRADE LUKSUZNO ODMARALIŠTE USRED PUSTINJE: Tu će biti apartmani i vile, a evo kako će izgledati (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Saudijska Arabija je predstavila projekat izgradnje izuzetno luksuznog odmarališta koje je smešteno usred prirodnog rezervata Šaran u pustinji Al-Ula.

Odmaralište koje takođe nosi naziv Šaran dizajnirao je priznati francuski arhitekta Žan Nuvel. Prvi prizori prikazuju elegantna i prostrana dvorišta odmarališta, za razliku od njegove bogate intimne unutrašnjosti.

foto: Profimedia

Nuvel kaže da je dizajn odmarališta delimično inspirisan Hegrom, arheološkom lokacijom poznatom i kao Al-Hidž koja je nadavno otvorena za javnost i na listi je Uneska. Arhitekta ističe da na ovaj način želi da doprinese očuvanju drevnog krajolika saudijske pustinje.

foto: Profimedia

"Al-Ula je muzej. Svako udubljenje i ispupčenje, svako zrno peska i stenoviti obrisi, svako geološko i arheološko nalazište zaslužuju svu pažnju i detaljno proučavanje. Od vitalnog je značaja da zadržimo svu prepoznatljlivost i atraktivnost pustinje", rekao je.

Odmaralište Šaran će biti otvoreno za posetioce 2023. godine, a uključivaće 40 apartmana za goste i tri vile. Razvoj kompletnog projekta će nadgledati Nuvel, zajedno s Kraljevskom komisijom pustinje Al-Ula, koja je osnovana 2017. godine kako bi pomogla razvoju i promociji ove regije.

Ovaj projekat deo je širih napora Saudijske Arabije da se istakne kao međunarodna turistička zona, i tako doprinese razvoju ekonomije i nacionalnog identiteta zemlje.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track