SLOVAČKA PRONAŠLA REŠENJE ZA KORONU: Masovno testiranje i karantin smanjili zarazu za 60 odsto
Foto: EPA/JAKUB GAVLAK

uspeh

SLOVAČKA PRONAŠLA REŠENJE ZA KORONU: Masovno testiranje i karantin smanjili zarazu za 60 odsto

Planeta -

Masovno testiranje u Slovačkoj na korona virus smanjilo je zaraznost od korone virusa za 60 odsto u jednoj nedelji, u kombinaciji sa karantinom i ostalim restriktivnim merama, kažu britanski naučni eksperti.

Slovačka je besplatno testirala skoro celo stanovništvo (oko pet miliona stanovnika) u kratkom roku antigen testovima, rekavši da svi zaposleni koji nisu negativni na test, ne mogu da idu na posao.

Za onoga za koga se ispostavilo da je pozitivan, morao je u samoizolaciju sa celom porodicom, ali je svaki zaposleni dobio punu platu za 10 dana izolacije.

foto: EPA/JAKUB GAVLAK

Negativni su mogli na posao bez problema, međutim, nisu mogli da idu u staračke domove, niti su studenti mogli da se vraćaju kućama za praznike.

"Na primeru Slovačke smo videli jak dokaz da masovno testiranje u kombinaciji sa lokdaunom doveo do drastičnog smanjenja Kovid-19 inficiranih", rekao je engleski profesor Stefan Flaš.

Nešto slično je pokušano u Liverpulu, gradu od 500.000 stanovnika, međutim, pokazalo se da su brzi testovi promašili 50 odsto inficiranih i 30 odsto onih koji su vrlo zarazni i koji lako šire koronu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track