INSAJDER OTKRIVA: Iran i Kina imali pristup serverima za glasanje u SAD! (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/Yuri Gripas, Profimedia, AP

opasno

INSAJDER OTKRIVA: Iran i Kina imali pristup serverima za glasanje u SAD! (VIDEO)

Planeta -

Bivši vojni obaveštajni analitičar tvrdi da ima „nedvosmislene dokaze“ da su serveri Dominion Voting Sistems bili dostupni i ugroženi od strane Kine i Irana zahvaljujući digitalnoj forenzičkoj analizi.

Tužba se pojavila u izjavi koja je pratila tužbu od 75 stranica koju je advokat Sidne Pauel podneo protiv zvaničnika Mičigena, uključujući guvernerku Grećen Vajtmer, državnu sekretarku Žoselin Benson i Državni komitet. U žalbi, podnesenoj 25. novembra, navodi se da je svedočenje napisao bivši analitičar elektronske obaveštajne službe koji se nalazi u 305. američkom bataljonu vojne obaveštajne službe i navodi da su „softveru Dominion pristupili agenti koji deluju u ime Kine i Irana u svrhu praćenja i manipulisanja izborima, uključujući najnovije američke opšte izbore 2020. godine.

“Analitičar navodno ima veliko iskustvo služeći kao haker za neke od najboljih svetskih izbornih stručnjaka. Identitet analitičara je promenjen u izjavi, ali je pojedinac pronašao nekoliko međusobnih odnosa sa stranim entitetima u skeniranju čvorova mreže Dominion, uključujući pristup serveru Dominion preko mreže iz Hunana u Kini. Drugo forenzičko ispitivanje pronašlo je veze sa iranskom IP adresom, a ova ponašanja uzeta zajedno ukazuju na to da su strani agenti iz agresorskih zemalja nedavno imali pristup biračkim spiskovima u SAD. Analitičar je ovo okarakterisao kao „potpuni neuspeh“ Dominiona da pruži čak i najosnovniju sajber bezbednost.

Analitičar je dodao: „Ovo nije tehnološko pitanje, već pitanje upravljanja i osnovne sigurnosti: ako se ne ispravi, budući izbori u Sjedinjenim Državama i šire neće biti sigurni i građani neće imati poverenja u rezultate“. U međuvremenu, posebna tužba podneta u Džordžiji proširuje se na ovu tvrdnju, tvrdeći: „Dominion je nenamerno dozvolio stranim protivnicima pristup podacima i namerno im dao pristup svojoj infrastrukturi za nadgledanje i manipulisanje izborima, uključujući i najnoviju 2020. godinu“.

U tužbi se takođe navodi da su sistemi Dominion izvedeni iz softvera koji je dizajnirala kompanija Smartmatic Corporation, sada poznata kao Sekvoja. Uzbunjivač je u zakletoj izjavi rekao da je Smartmacov softver postavljen za nameštanje izbora za Uga Čaveza, a glavni element njegovog dizajna bila je sposobnost skrivanja manipulacije glasom od revizija.

A jedan venecuelanski uzbunjivač je svedočio da su računari dizajnirani da omoguće neobuzdanu manipulaciju glasovima tokom čitavog procesa u svakoj fazi, uključujući štampanje glasačkih listića, ubacivanje glasačkih listića u mašine za brojanje i sam proces brojanja.

Nepotrebno je reći da ni Iran ni Kina nisu zainteresovani za reizbor predsednika Trampa. Apsolutno nema razloga da bilo ko van SAD ima pristup mašinama, a zvaničnici već neko vreme upozoravaju na ovu vrstu smetnji. U oktobru su direktor nacionalne obaveštajne službe Džon Retklif i direktor FBI Krisgtofer Vrej najavili da Iran i Rusija rade na podrivanju integriteta predsedničkih izbora, rekavši da su „preduzeli određene radnje da utiču na javno mnjenje u vezi sa našim izborima“.

Retklif je rekao da je Iran pribavio podatke o registraciji birača i poslao lažne mejlove koji su trebali zastrašiti glasače, izazvati socijalne nemire i naštetiti Trampovoj šansi za reizbor. Naravno, softver nije bio jedini problem u Mičigenu. Bilo je i stotina hiljada glasačkih listića koji nisu bili prihvatljivi, bili su ilegalni, duplirani ili potpuno fiktivni. Pored toga, bilo je žalbi da su neki glasači bili uznemiravani i zastrašivani i da su republički kontrolori biračkih mesta čak i fizički uklanjani. Između uznemiravanja birača, lažnih glasačkih listića, nameštenih mašina za glasanje i potencijalnog spoljnog mešanja američkih neprijatelja, kako neko može da tvrdi da su ovo bili pošteni izbori?

Kurir.rs/Logično

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track