VOJSKA ETIOPIJE PUCALA U BEZBEDNOSNI TIM UN: Probili su dva punkta i hteli da uđu u područje u koje nisu smeli!
Foto: Profimedia / EDUARDO SOTERAS

TIGRAJ

VOJSKA ETIOPIJE PUCALA U BEZBEDNOSNI TIM UN: Probili su dva punkta i hteli da uđu u područje u koje nisu smeli!

Planeta -

Etiopija je danas saopštila da su njene regularne snege otvorile vatru na tim Ujedinjenih nacija, koji je u poseti pobunjenom regionu Tigraj.

"Probili su dva kontrolna punkta da bi se odvezli do područja u koja nisu smeli da uđu. Kad su hteli da probiju i treći punkt na njih je pucano i pritvoreni su", rekao je novinarima portparol vladine radne grupe za krizu u Tigraju Redvan Husein, preneo je AP.

foto: Profimedia / EDUARDO SOTERAS

Bezbednosni tim Ujedinjenih nacija, koji pokušava da pristupi izbegličkom kampu Šimelba, jednom od četiri kampa za eritrejske izbeglice u Tigraju, blokiran je i na njih je pucano u nedelju, izjavila su dva neimenovana diplomatska izvora, preneo je ranije Rojters.

Etiopska vlada je prošlog meseca proglasila pobedu u pobunjenom regionu nad pobunjeničkim Narodno-oslobodilačkim frontom Tigraja i jasno stavila do znanja da namerava da upravlja procesom dostavljanja humanitarne pomoći.

UN su zahtevale neometani i poseban pristup tom regionu u procesu dostavljanja humanitarne pomoći, jer vlada u Adisabebi dozvoljava da se pomoć doprema samo u delove Tigraja koji su pod kontrolom etiopske vojske.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia / EDUARDO SOTERAS / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track