SZO ŠALJE MEĐUNARODNU MISIJU U VUHAN: Počinje istraga o poreklu korona virusa, eksperti će ispitati sve dokaze
Foto: Profimedia

pandemija

SZO ŠALJE MEĐUNARODNU MISIJU U VUHAN: Počinje istraga o poreklu korona virusa, eksperti će ispitati sve dokaze

Planeta -

Međunarodna misija koju vodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO) otići će u kineski Vuhan u prvoj nedelji januara kako bi istražila izvor virusa korona.

Kina je zvanično objavila prvi slučaj virusa 31. decembra prošle godine i odmah zatvorila pijacu u Vuhanu, za koju mnogi veruju da je izvor zaraze, objavio je Rojters, prenosi Tanjug.

Ministri zdravlja brojnih zemalja pozvali su SZO da identifikuje izvor virusa i na koji način je prešao sa slepog miša na čoveka.

Trenutno se tim od 12 do 15 međunarodnih eksperata priprema da ode u Vuhan da ispita dokaze, uključujući ljudske i životinjske uzorke koje su sakupili kineski naučnici, na osnovu čega će praviti studiju.

Tea Fišer, član SZO tima iz Danske, rekla je da će naučnici odmah posle Nove godine otići u Kinu na šestonedeljnu misiju, uključujući i dvonedeljni karantin po dolasku u najmnogoljudniju zemlju sveta.

„Faza jedan je trebalo dosad da bude kompletirana, na osnovu informacija koje imamo, i treba da vidimo neke rezultate. Ako tako bude kada dođemo u Kinu, to će biti fantastično, jer ćemo moći da uđemo odmah u fazu dva“, rekla je ona.

SAD, koje su optužile Kinu da je sakrila izveštaj o počecima virusa korona, pozvale su na „transparentnost“ prilikom istrage SZO i kritikovale Kinu, jer je prvo svojim naučnicima dala mogućnost da urade preliminarnu istragu.

Kineski državni mediji su tvrdili da je Kovid-19 postojao u inostranstvu pre nego što je otkriven u Vuhanu, navodeći prisustvo virusa na zamrznutim pakovanjima hrane, a neki naučni časopisi su tvrdili da je Kovid-19 kružio Evropom prošle godine.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track