ŠVEDSKI KRALJ O PANDEMIJI: Nismo uspeli da zaštitimo najstarije od posledica korone! Imamo veliki broj umrlih i to je strašno
Foto: Profimedia/ IBL/Shutterstock Editorial

Karl XVI Gustaf

ŠVEDSKI KRALJ O PANDEMIJI: Nismo uspeli da zaštitimo najstarije od posledica korone! Imamo veliki broj umrlih i to je strašno

Planeta -

Švedski kralj Karl XVI Gustaf smatra da njegova zemlja nije uspela svojom strategijom u borbi sa virusom da zaštiti najstarije osobe od posledica pandemije COVID 19.

"Mislim da nismo uspeli. Imamo veliki broj umrlih i to je strašno. To je nešto zbog čega svi patimo'', rekao je švedski monarh, prenosi AP.

"Mislim na sve članove porodica koji nisu uspeli da se oproste od svojih preminulih", rekao je kralj u božićnom intervjuu koji će biti emitovan 21. decembra na švedskoj nacionalnoj SVT.

Njegovi komentari usledili su nakon zaključaka nezavisne komisije koja je proučavala švedsku strategiju borbe sa pandemijom, a u kojima se navodi da briga o starijima u švedskoj ima velikih strukturnih nedostataka i da su se vlasti pokazale nespremne da odgovore na pandemiju.

Švedska se izdvojila među evropskim i drugim državama po načinu na koji se nosila s pandemijom, dugo ne zahtevajući zaključavanje i oslanjajući se na osećaj građanske dužnosti svojih stanovnika.

U septembru je Švedska ukinula zabranu posete korisnicima domova za negu starih lica, a zatim je usledila zabrana nakon što je većina smrtnih slučajeva ranije ove godine zabeležena upravo među ljudima starijim od 70 godina, od kojih su mnogii bili u staračkim domovima.

U ovoj skandinavskoj zemlji zableženo je skoro 7.700 smrtnih slučajeva povezanih sa virusom COVID 19.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track