ČAVUŠOGLU PORUČIO: Turska neće odustati od upotrebe ruskog raketnog sistema S-400 uprkos sankcijama SAD
Foto: Profimedia

TURSKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA

ČAVUŠOGLU PORUČIO: Turska neće odustati od upotrebe ruskog raketnog sistema S-400 uprkos sankcijama SAD

Planeta -

Turska neće odustati od odluke o upotrebi ruskog raketnog sistema protivvazdušne odbrane uprkos sankcijama koje su SAD zbog toga uvele zemlji, saopštio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Čavošoglu je u intervjuu za 24 TV rekao da Ankara takođe razmišlja o koracima u cilju preuzimanja recipročnih mera protiv SAD zbog sankcija koje je uvela Turskoj, ali nije precizirao o čemu se tačno radi, prenosi AP.

"Da smo želeli da se povučemo, to bismo učinili ranije", rekao je ministar odgovarajući na pitanje da li će Turska otkazati sporazum o kupovini raketnog sistema protivvazdušne odbrane S-400 sa Rusijom.

On je dodao da Ankara sada detaljno razmatra uticaj američkih sankcija i da će preduzeti korake u skladu sa tim.

Čavušoglu je rekao da su sankcije "pogrešne i sa pravnog i sa političkog aspekta", kao i da je Turska raketni sistem S-400 kupila pre nego što je donet Zakon o suzbijanju američkih protivnika putem sankcija.

Turski ministar odbrane je rekao da će poboljšanje odnosa između Turske i SAD zavisiti od sposobnosti novoizabranog predsednika Džozefa Bajdena da se pozabavi nezadovoljstvom Ankare.

SAD su ranije u toku ove nedelje najavile uvođenje sankcija Turskoj zbog kupovine ruskog raketnog sistema protivvazdušne odbrane S-400, previđene Zakonom o suzbijanju američkih protivnika putem sankcija, koji ima za cilj da suzbije uticaj Rusije.

Sankcije se odnose na predsedništvo odbrambenih industrija, direktora predsedništva i tri druga viša zvaničnika.

Mere predviđaju blokiranje imovine koju bi zvaničnici mogli da imaju u SAD i zabranu njihovog ulaska u zemlju, kao i davanje pozajmica, kredita i dozvola za izvoz agenciji.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja