HEZBOLAH SA ZEBNJOM GLEDA U VAŠINGTON: Tramp je lud, ali nema vremena da nešto učini! (VIDEO)
Foto: Profimedia

opasno

HEZBOLAH SA ZEBNJOM GLEDA U VAŠINGTON: Tramp je lud, ali nema vremena da nešto učini! (VIDEO)

Planeta -

Tokom poslednje četiri godine, libanska militantna grupa Hezbolah vodila je rat u Siriji, podržavala iračke snage i upravljala politikom svoje domovine, sve vreme pokušavajući da izbegne suočavanje sa Izraelom. Ipak, njeni iscrpljeni lideri strahuju da bi poslednji dah predsednikovanja Donalda Trampa mogao da donese pretnje koje zatamnjuju sve ostalo.

U srcu organizacije, članovi Hezbolaha posmatraju sat - i nebo. Izraelski mlaznjaci lete iznad glave više od mesec dana, a tokom poslednjih nekoliko nedelja učestalost letova naglo se povećala, kao i sigurnost u južnom predgrađu Bejruta, nervnom centru najmoćnije militantne grupe u regionu.

Lideri i stariji članovi strahuju da Tramp, njegov odlazeći državni sekretar Majk Pompeo i Izrael nameravaju da iskoriste nedelje pre inauguracije Džoa Bajdena da odlučno deluju protiv Irana i Hezbolaha pre nego što novi predsednik zauzme široko očekivani mekši stav.

"Dobili su svoj prozor i žele da završe ono što su započeli, rekla je jedna srednja grupa Hezbolaha. "Ali ne brinite, Saijid [vođa grupe Hasan Nasralah] je na sigurnom."

Intervjui sa dvojicom članova Hezbolaha srednjeg ranga i posrednikom upoznatim sa razmišljanjima najviših vođa grupe otkrili su sliku organizacije koja je odlučila da ne bude uvučena u sukob sa Izraelom ili da se na nju gleda kao da eksplicitno deluje u odbrani Irana. Sva tri izvora izjavila su da veruju da će američka administracija koja pokušava doći pregovarati o nuklearnom sporazumu sa Teheranom, koji je potpisao Barak Obama, a opozvao Tramp, a sada bi mogao biti obnovljen u drugoj inkarnaciji.

"To znači ublažavanje sankcija, a to znači da će pritisak na kraju biti smanjen sa nas“, rekao je jedan od članova Hezbolaha. "Pokušavaju da povrede Iran da bi nas oštetili. Neće uspeti, jer su svi videli ovaj plan od leta. I svi imamo sredstva da preživimo njihov pritisak. “

Izraelski napadi na iranske ciljeve unutar Sirije gotovo su nedeljni događaji od početka 2017. godine, a pripadnici Hezbolaha, koji su bili u velikoj mjeri uključeni u udare na sirijskog lidera Bašara al-Asada, ponekad su ubijani u vazdušnim napadima, iako su njegovi stariji članovi nije nedavno bio meta. Ubistvo glavnog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahritadeha u Teheranu 27. novembra, gotovo sigurno od strane Izraela, izazvalo je uzbunu u Bejrutu da će se dosadašnja razlika između Irana i Hezbolaha možda promeniti u narednih mesec i po dana.

Jedna viša ličnost opisala je naredne nedelje kao „najopasniji period u poslednjih 30 godina. Svi su zabrinuti i sa razlogom. “

Do sada je Izrael nagovestio da redovi njegovih lučnih neprijatelja nisu njegova glavna meta u Siriji i ponekad je ispalio mete upozorenja na ciljeve za koje zna da uključuju članove Hezbolaha, kako bi ih izbegao ubiti. Jedan takav napad, u aprilu, uključivao je spuštanje projektila u blizini džipa na graničnom prelazu iz Sirije u Liban. Kada su četiri člana Hezbolaha pobegla iz vozila, druga raketa ga je uništila.

Izraelski lideri snažno su podržali američku politiku „maksimalnog pritiska“ na Iran i Trampovo ukidanje nuklearnog sporazuma i videli su i jednu i drugu kao glavnu priliku za smanjenje Hezbolaha, što smatra potentnom i rastućom prijetnjom, podstaknutom haosom u Iraku i Siriji .

Poravnanje izraelskih interesa sa saudijskim svetskim pogledom na Iran i Zalivom zalagali su se za Trampove zvaničnike kao glavni razlog za dogovore o normalizaciji postignute sa UAE i Bahreinom i za zagrevanje veza sa Rijadom.

Izraelski lideri veruju da su njihove kolege u Zalivu neprijateljski raspoloženi prema Hezbolahu i Iranu kao i oni, i nisu spremni da spasu Liban od njegovog katastrofalnog ekonomskog kolapsa sve dok ta grupa drži upor u politici zemlje.

„Uopšte nije važno šta Saudijci kažu“, rekao je drugi član Hezbolaha. „Stranka može da se brine o svojim. Moraju shvatiti da će, ako zemlja padne, najjači? Neće biti stranke koje podržavaju.

„Ali da li će pokušati nešto veliko u Bejrutu narednih nedelja? Moguće je i istina je da postoje sigurnosna upozorenja u Dahijeh-u i na jugu. Ovde se radi o zaštiti naših lidera. Nemamo ništa konkretno. Ali ima nešto u atmosferi. “

Sigurnosna zona Hezbolaha u srcu njegovog uporišta obrubljena je čeličnim barijerama koje su podignute prošle nedelje, omogućavajući automobilima da prolaze. Članovi obezbeđenja stajali su na putevima i posmatrali protok saobraćaja pod nadzorom velikih kamera koje održavaju međusobno povezan pogled na Dahiieh.

Transparenti sa likom iranskog generala Kasima Sulejmanija, koji je u Bagdadu izvršen atentat 3. januara u američkom udaru dronova, postavljeni su u blizini raskrsnica i okačeni su na izlozima širom Dahijeh-a, a takođe su istaknute i fotografije Nasrallaha. Plakati manjih ličnosti ubijenih u Siriji i jarak i u ranijim sukobima sa Izraelom su takođe česti.

"Ne bojimo se smrti, kao što znate“, rekao je drugi član Hezbolaha. „Ali moramo zaštititi svoje lidere i znamo da bismo bili politički oštećeni ako bi im se išta dogodilo. Ovo su opasna vremena. Tramp je lud, ali neće dobiti ono što želi. Nema strpljenja i nema vremena. Izraelci misle da dolaze po nas. Mi smo ti koji dolaze po njih".

Kurir.rs/Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track